Hlavní obsah

Někteří 45+ naočkováni ještě týž den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen do úterního poledne se k očkování proti covidu registrovalo přes 120 tisíc zájemců ve věku 45 až 49 let. Oznámili to zástupci chytré karantény, kteří registrace spravují. Někteří lidé dostali termín ještě týž den.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Zaregistroval jsem se hned po půlnoci, chtěl jsem co nejdřívější termín, protože se s rodinou chystáme jet už koncem června k moři. První SMS mi přišla obratem, druhá pak po sedmé ráno. A v půl jedné odpoledne jsem už byl očkovaný,“ řekl Právu spokojeně 45letý muž z Řevnic.

První dávku vakcíny Pfi-zer/BioNTech dostal v očkovacím centru ve sportovní hale v Dobřichovicích u Prahy, druhá injekce ho tam čeká po 42 dnech.

„Šlo to jako po másle. Přijel jsem ve 12.10 a celá akce včetně patnáctiminutového čekání po samotném očkování trvala zhruba 25 minut. Všichni byli milí, proběhlo to v pohodě, jako by šel člověk ke svému praktikovi,“ dodal.

Věková skupina 45 až 49 let zahrnuje skoro 840 tisíc lidí, přitom přes 130 tisíc z nich se k očkování dostalo už dříve v rámci prioritních skupin.

Očkovaní v zahraničí mají smůlu. Výhody platí jen pro ty s českým certifikátem

Domácí

Příští týden by se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) mohla otevřít registrace i pro čtyřicátníky. Pak už má následovat skupina 16 až 39 let, která čítá přes 2,6 milionu lidí. Arenberger už dřív řekl, že do června by mohlo být chráněno aspoň jednou dávkou zhruba 60 procent obyvatel.

Tempo zrychlilo

V posledních dnech tempo očkování znatelně zrychlilo a drží se od minulého týdne nad 70 tisíc naočkovaných za den. V pondělí naočkovali zdravotníci skoro 74 tisíc lidí. Rychleji jde i přidělování termínů v očkovacích centrech. Vyočkováno bylo 3,7 milionu dávek. Obě dávky už dostalo 1,06 milionu lidí.

Optimisticky vypadají i počty nově nakažených. Covid se v pondělí potvrdil u 1532 lidí, oproti minulému týdnu je to pokles o 685 případů.

Očkování dál zrychluje, v červnu mají na řadu přijít všichni starší šestnácti let

Domácí

Na ustupující epidemii ukazuje i nižší podíl nakažených v přepočtu na obyvatele. Ten v úterý po několika týdnech klesl pod hranici 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Překročení této hranice označila vláda už dříve za klíčové pro větší rozvolňování.

Další metou je dosažení počtu 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel. „Po 15. nebo 17. květnu bychom tuto hranici mohli překonat,“ řekl Radiožurnálu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Hospitalizováno je podle dat ze středečního rána 1796 nakažených, z toho ve vážném stavu zůstává 345 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám