Hlavní obsah

Na chalupě bydlí dlouhodobě, okres opustit nehodlá

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trvalý pobyt má v Praze, chalupu na Trutnovsku. Stejně jako mnoho dalších lidí z jiných částí České republiky. Do vesničky s necelými dvěma sty stálými obyvateli nedaleko Dvora Králové nad Labem s nádherným výhledem na Sněžku jezdí právník Martin Kubát už víc než padesát let.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Teď v důchodu tam tráví celý rok, jen výjimečně dojíždí na úřady do metropole. „A nezmění se na tom nic ani v době vyhlášení uzávěry Trutnovska. Trvalý pobyt je pouze evidenční záležitost. Podle evropského práva, kterým se řídíme i my, se za místo vašeho pobytu považuje to, kde máte svou domácnost, domov,“ řekl Právu Kubát.

Nemovitost je sice napsaná na syna, ale on má její část pronajatou pro podnikání firmy, kde je jednatelem.

Kontrol se nebojí

Podle něj nehrozí ani to, že by ho na upozornění sousedů přišla zkontrolovat policie: „Ani v době trvání nouzového stavu vás nemůže policie kontrolovat a vstoupit do objektu bez zákonného důvodu. A užívání nemovitosti to určitě není,“ dodal.

Policisté kontrolují příjezd na Trutnovsko

Domácí

Kubát se nebojí ani jiných policejních kontrol, třeba když pojede do vedlejší obce na nákup, ani toho, že by mu policie či jiný orgán státní moci či veřejné správy, jako například obecní úřad, přikázaly, že musí odjet do místa svého trvalého pobytu. Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ani trvalé bydliště mít nemusíte.

„V případě uzávěry či karantény nikoho nemůžete vykázat z uzavřené lokality do místa jeho trvalého pobytu. Bylo by také proti smyslu celého opatření, když někde jste dlouhodobě, třeba půl roku, aby vás pak poslali do jiného okresu, abyste tam i nevědomky šířil infekční chorobu,“ uzavírá Kubát.

Švejdar: Zpřísněná opatření v okresech udržíme

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám