Hlavní obsah

V Polsku odhalili falešné vakcíny

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že v Polsku objevila muže, který lidem nabízel falešnou protikoronavirovou vakcínu. Ve skutečnosti se jednalo o přípravek proti vráskám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policie dotyčného zajistila dříve než stačil někoho oklamat. Polský ministr zdravotnictví ubezpečil veřejnost, že riziko podání falešné vakcíny na oficiálních očkovacích místech je prakticky nemožné.

„Společnost Pfizer identifikovala padělané verze své vakcíny proti covidu-19 v Mexiku a Polsku,” uvedl farmaceutický gigant v prohlášení.

V Polsku se jednalo o muže, který injekční přípravek proti vráskám vydával za vakcínu od Pfizeru. Policie ho dopadla dříve, než ji stačil někomu prodat.

V Německu očkoval falešný lékař

Evropa

V Mexiku se pachatele tak rychle chytit nepodařilo. Podle deníku Wall Street Journal zaplatilo asi 80 lidí jeden tisíc dolarů (21 tisíc Kč) za dávku látky, která byla inzerována jako vakcína od Pfizeru.

V EU se objevily falešné vakcíny

Evropa

„Jsme si vědomi toho, že v tomto prostředí, kde internet poskytuje anonymnímu obchodování jednoduchost a pohodlnost, dojde k zvýšenému počtu podvodů, padělků a jiných nezákonných aktivit co se týče protikoronavirových vakcín,” uvedl Pfizer.

Očkování falešnou vakcínou nehrozí

Firma upozornila, že žádné opravdové vakcíny neprodávají výrobci na internetu, a proto by je tam veřejnost v žádném případě neměla kupovat, natož si je aplikovat. Pfizer ujistil, že spolupracuje s příslušnými orgány a policií, aby všechny nelegální prodejce dopadl.

Zdravotníci v Brazílii falšují vpichování vakcíny

Koronavirus

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski ve středu uvedl, že možnost, že se nějaká z těchto podvodných vakcín dostane až do oficiálních očkovacích center je „prakticky neexistující”.

Světová policejní organizace Interpol už zkraje tohoto roku zabavila tisíce dávek falešných vakcín v Jihoafrické republice a Číně. Ve Spojených státech zatím podobný případ zaznamenán nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám