Hlavní obsah

Maturity a přijímací zkoušky na střední školy mohou být v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přijímací zkoušky na střední školy se uskuteční asi počátkem června, pokud se školy znovu otevřou v půlce května po opadnutí epidemie nového koronaviru. Týden po přijímacích zkouškách by se pak konaly maturitní zkoušky, mají být do konce června.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z vládního návrhu zákona, který ve středu  ve zrychleném režimu schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, který by tento krok mohl učinit ve čtvrtek.

Zákon stanoví, že přijímací zkoušky na střední školy se uskuteční nejdříve 14 dnů po opětovném otevření škol. Maturity se mají konat o týden později, pokud se školy otevřou do 1. června.

Jsem nakažený a ležím v nemocnici, napsal muž zaměstnavateli. Nebyla to pravda

Koronavirus

Pokud by se školy otevřely až po tomto datu, maturity nahradí průměrný prospěch na vysvědčení z předposledního ročníku školy a z pololetního vysvědčení posledního ročníku školy.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) předpokládal, že by se žáci mohli do škol vrátit v druhé polovině května. "Nikdo z nás není schopen určit, jak dlouho opatření kvůli koronaviru budou trvat," řekl senátorům Plaga. V krátké době chce předložit i úpravu vysokoškolského zákona, který by se týkal přijímacích řízení na vysoké školy a státnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám