Hlavní obsah

Lžou nám, covidové oddělení je prázdné, tvrdí Slovák ve videu. Točil přitom na izolaci

Bratislava

Slovensko zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek počtu nakažených za posledních sedm měsíců. Muž vystupující na sociální síti pod jménem Peter Ružinský se to snažil vyvrátit a zveřejnil video, které má dokázat, že počty pacientů s covidem-19 se v zemi falšují. Hoax je přitom samotné video.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Na záběrech muž ukazuje prostory bratislavské nemocnice na Kramárech bez pacientů a tvrdí, že leží na covidovém oddělení.

„Je to tu prázdné. Takhle se vytváří covidové statistiky ve Slovenské republice,” říká na videu. Muž tvrdí, že až pátý test v pořadí byl u něj pozitivní. „Testují vás do té doby, než zjistí, že máte covid-19. Máte přitom zápal průdušek, teplotu 38 až 39, antibiotika zabírají, ale oni řeknou, že máte covid-19. Statistiky se falšují tím, že máte jinou nemoc a připisuje se to covidu-19,” uvedl muž na videu.

Nemocnice: Prázdné prostory byly z izolace

Vedení nemocnice reagovalo prohlášením, že muž natočil prostory centrálního příjmu, které slouží k izolaci pacientů, u nichž byla diagnostikována nemoc covid-19.

„Pacient, který má klinické příznaky a pozitivní test na covid-19, je uložený v izolačních prostorech centrálního přijímacího oddělení až do doby jeho převozu na covidové oddělení,” uvedla nemocnice.

Slovensko má nejvíc nově nakažených za půl roku, Polsko čelí čtvrté vlně epidemie

Evropa

Její vedení potvrdilo, že na covidovém oddělení je momentálně hospitalizovaných 55 pacientů, z nichž je 80 procent neočkovaných.

Slovenská policie na sociálních sítích rovněž upozornila, že Ružinského příspěvek je hoax.

Nejvíce nových případů od zimy

Slovensko zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek počtu nově nakažených koronavirem za téměř sedm měsíců. V úterý úřady evidovaly 2406 případů a zemřelo 20 lidí.

V nemocnicích je celkem 818 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 97 na JIP a 91 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 429 886 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 772 lidí.

První dávkou bylo očkováno 2 473 996 osob, z nichž druhou dávku dostalo 2 352 885 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám