Hlavní obsah

Léky na covid budou pro více pacientů

Právo, Kristýna Šopfová

Ministerstvo zdravotnictví v úterý rozhodlo o zmírnění kritérií pro podávání monoklonálních protilátkových léků Bam­lanivimab a Regn-cov2. Problematická je však skutečnost, že úředníci bez udání důvodů neakceptovali doporučení lékařů prodloužit lhůtu na podání protilátek ze sedmi na deset dnů.

Foto: Novinky

Nový lék bamlanivimab

Článek

Oba účinné, ale drahé preparáty se v ČR doporučují zejména pro pacienty po transplantacích orgánů nebo kostní dřeně, pacienty s onkologickým onemocněním, se závažnou poruchou imunity, s plicní hypertenzí nebo třeba morbidně obézní.

Rozhodnutí o podání je na lékaři

Novou šanci teď dostanou zejména cukrovkáři druhého typu, se střední obezitou (BMI nad 35) nebo s hypertenzí. Dříve měli u nás na rozdíl od USA na léčbu nárok jen lidé s prvním typem diabetu.

Regn-cov2 dostal první pacient s covidem, brzdí ho však přísná kritéria

Koronavirus

Hlavním důvodem, proč byla původní kritéria tak přísná, že se do nich vešel jen málokdo, byla obava, že se o ně bude hlásit příliš mnoho lidí a protilátky pak na všechny nezbudou.

Podstatnou změnou proti dosud platným pravidlům je, že lékaři budou moci v nutných případech vybočit ze stanovených podmínek.

„Výše uvedenou charakteristiku pacienta je nutno vnímat jako rámcovou, nikoliv jako nepodkročitelné či nepřekročitelné indikační vymezení,“ stojí v rozhodnutí ministerstva.

Babišova ostudná porážka. Ve sporu o vakcíny ztratila ČR nejvíc, píše Politico

Amerika

„Konečné rozhodnutí o podání těchto přípravků je na lékaři, který má o zdravotním stavu pacienta nejvíce informací a je schopen jeho stav nejlépe posoudit,“ řekla Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Monoklonální protilátky se podávají v nemocnici infuzí.

Nemocnice minulý týden dostaly první balení léku Regn-cov2, některé už dříve nasadily i bamlanivimab. V Česku jsou momentálně čtyři tisíce dávek od Regeneronu a tři tisíce balení bamlanivimabu od Eli Lilly.

Nemocní nesmějí otálet ani den

„K pondělku jsme Regn-cov2 podali deseti pacientům,“ řekla Právu Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice v Brně, která je jedním z distribučních center pro další nemocnice. Lék obdrželi teprve minulý čtvrtek.

Vhodné pacienty zachytí především lékaři v nemocničních ambulancích. Často ale pozdě. Rizikoví pacienti by se proto hned při prvních příznacích covidu měli ozvat svému praktikovi a neotálet, jinak riskují, že kvůli zpoždění, byť o jediný den, mohou o možnost léčby těmito léky přijít. I to je důvod, proč by měl resort zdravotnictví přehodnotit lhůtu sedmi dnů a zvýšit ji na doporučených deset.

Léky na covid nejsou politické téma, reaguje Blatný na výtky premiéra

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám