Hlavní obsah

Koronavirus se dostal už i k Mount Everestu

Koronavirus se po roce pandemie proplížil už i k Mount Everestu. Nakazil se jím nejméně jeden z horolezců, který se na dobytí vrcholu v Nepálu chystal. Nor Erlend Ness byl následně na osm nocí izolován v nemocnici, informuje server BBC. Podle zpráv měl pozitivní test na virus i šerpa.

Foto: Profimedia.cz

V Nepálu se nakazil nejméně jeden horolezec.

Článek

Ness si prý není jistý, kde se mohl virem nakazit. Je podle něj možné, že to bylo v čajovně v údolí Khumbu. Podle svých slov mohl pro svou ochranu udělat více, například si důkladněji mýt ruce či nosit roušku i na stezkách. „Na treku roušky nenosí mnoho lidí,“ uvedl Nor, jenž se během šestidenního putování v horách necítil dobře, až byl 15. dubna nakonec převezen vrtulníkem do nemocnice.

Podle BBC byl Nor hospitalizován dokonce ve dvou různých nemocnicích v Káthmándú a na koronavirus ho pozitivně otestovali třikrát. Už se od té doby však stihl uzdravit a nyní v hlavním městě přebývá s přáteli.

Alarmující zpráva pro Nepál

Pro Nepál je však zpráva i tak poměrně alarmující. Země totiž po roce pandemie opět zpřístupnila Mount Everest zahraničním návštěvníkům, protože potřebuje příjmy z cestovního ruchu. Jen povolení k výstupu ročně vynesou čtyři miliony dolarů (85 milionů korun), uvádí server Kathmandu Post.

Očekává se, že ještě během jarní sezony, která začala právě v dubnu, se na Everest vydají stovky horolezců. Všichni se nicméně při vstupu do Nepálu musejí prokázat negativním testem na covid-19, ne starším 72 hodin. Návštěvníci ze zemí, kde se vyskytly nové mutace, jsou navíc povinni podrobit se 10denní karanténě.

Mount Everest se po roce opět zpřístupní, ale za přísných podmínek

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám