Hlavní obsah

KLDR přiznala prvních šest mrtvých na covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně šest lidí zemřelo v Severní Koreji v souvislosti s koronavirovou nákazou. KLDR tvrdí, že se v zemi začala šířit horečka neznámého původu. Úřady zaznamenaly přes 350 000 lidí, kteří měli příznaky této nemoci. KLDR dlouho odmítala, že by se na jejím území rozšířila koronavirová nákaza, uvedla v pátek agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un navštívil krizový štáb zabývající se koronavirovou situacíVideo: AP

 
Článek

O prvních nakažených severokorejská státní média informovala ve čtvrtek. Tvrdí, že první případy nemoci se v zemi projevily na konci dubna. Od té doby mělo příznaky 350 000 lidí a 188 000 z nich je v izolaci. Za čtvrtek lékaři zaznamenali 18 000 případů nákazy.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un navštívil krizový štáb zabývající se koronavirovou situací

U jednoho ze šesti zemřelých se prokázala nákaza variantou omikron, uvedla státní agentura KCNA. Severní Korea nemá dostatečné testovací kapacity a není ani známo, že by její obyvatelstvo bylo očkováno proti covidu-19.

KLDR patří mezi několik málo zemí, jež neohlásily očkovací program proti covidu-19. Vedení izolovaného státu dlouho odmítalo, že by se v zemi koronavirus šířil, což ale odborníci zpochybňovali. Během epidemie úřady dále zpřísnily režim na hranicích.

Kim v roušce. Severní Korea poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu

Svět

Za změnou postoje a zveřejnění prvních informací o šíření nákazy může podle odborníků stát záměr požádat o pomoc zahraničí. Již dříve KLDR odmítla vakcíny z programu Covax, který je dodává do chudých zemí. Jižní Korea nabídla svému sousedovi zdravotnický materiál i vakcíny proti covidu-19. Poskytnout pomoc chce Severní Koreji i Čína.

Dodávku některých druhů vakcín komplikuje, že KLDR nemá dostatečný počet mrazáků, kde přípravky za velice nízkých teplot skladovat. Rozšíření nákazy by podle agentury AP mohlo mít zničující dopad na hospodářství i na zdravotnictví v Severní Koreji. Ve čtvrtek země vyhlásila přísnou uzávěru.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un uvedl, že ohniskem nákazy je hlavní město Pchjongjang, a dodal, že je nutné izolovat obytné a pracovní jednotky, aby se nákaza dále nešířila. Kim, který poprvé od začátku epidemie vystoupil v médiích v roušce, také kritizoval další severokorejské činitele, že šíření nákazy nedokázali předejít.

KLDR poslala lidi z kanceláří na pole bojovat se suchem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám