Hlavní obsah

KLDR poslala lidi z kanceláří na pole bojovat se suchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v Severní Koreji pracující běžně v továrnách a kancelářích byli vysláni do venkovských oblastí, aby se zapojili do boje se suchem, informovala ve středu státní média. V izolované komunistické zemi panují obavy z nedostatku potravin.

Foto: Yevgeny Agoshkov/TASS/Sipa USA, Profimedia.cz

Traktor v zemědělském podniku v KLDR. Ilustrační foto.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle agentury Reuters vyzval k zavedení opatření, která by zlepšila špatnou situaci kolem zásobování potravinami. Do ní se země dostala kvůli pandemii covidu-19 a tajfunům.

Pro KLDR dlouhodobě představují nebezpečí sucha a záplavy, protože nemá vybudované zavlažovací systémy a další infrastrukturu a případné závažné přírodní katastrofy mohou ohrozit její ekonomiku, na kterou doléhají mezinárodní sankce i to, že se prakticky zastavil obchod.

KLDR odpálila balistickou raketu

Svět

Severokorejský deník Rodong sinmun napsal, že vládní úředníci a pracovníci z kanceláří a továren pomohli zemědělcům v celé zemi a podíleli se na rozdělování čerpadel a rozvoji vodních zdrojů v oblastech, jež bývají zasaženy suchem.

Severně od Pchjongjangu budovali vodní nádrže, aplikovali hnojiva na rostliny a postarali se o to, že traktory a nákladní auta dovezly vodu do zemědělských podniků.

Severokorejský meteorologický ústav ve středu varoval, že až do začátku příštího týdne bude pokračovat suché počasí. Minulý týden informoval, že průměrná teplota v dubnu byla o 2,3 stupně Celsia vyšší než obvykle a spadlo jen 44 procent běžného množství srážek.

KLDR prohlásila, že v případě napadení zaútočí jadernými zbraněmi

Zahraniční

Organizace Spojených národů v březnu vyzvala Pchjongjang, aby otevřel hranice pro humanitární pracovníky a dovoz potravin. OSN upozornila, že kvůli prohlubující se izolaci KLDR mohou lidé v této zemi hladovět.

Světový potravinový program (WFP) už před pandemií upozorňoval, že více než 40 procent obyvatel Severní Koreje trpí podvýživou a potřebuje humanitární pomoc.

Výběr článků

Načítám