Hlavní obsah

Jedna vakcína nebude proti koronaviru stačit, varuje vědec

Novinky, mso

Vědci z celého světa se snaží vyvinout vakcínu, která by proti nemoci covid-19 byla účinná. Jen jeden typ však podle virologa Tonyho Cunninghama z univerzity v Sydney nebude stačit k tomu, aby ochránil celou populaci, uvedl Daily Mail. Nový typ koronaviru připravil o život téměř 260 tisíc lidí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Testování vakcíny proti koronaviru

Článek

Cunningam, který se ve světě vědy proslavil výzkumem imunobiologie HIV a herpetických virů, tvrdí, že jakákoli budoucí vakcína by měla být přizpůsobena různým věkovým skupinám. Obavu vyslovil o seniory, kteří by vůči viru SARS-CoV-2 nadále zůstali zranitelní.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Obávám se, že mohou zůstat v ohrožení. Souběžně bychom měli vyrábět vakcíny zaměřené na starší populaci,“ řekl v rozhovoru pro Americkou akademii pediatrů. Vývoj vakcíny bude podle Cunningama složitější a potrvá déle.

Australský vědec také připomněl, že vakcíny „šité na míru“, například proti chřipce, nejsou ve světě neobvyklé.

Extrémní rychlost vývoje vakcíny vyvolává obavy o bezpečnost

Koronavirus

Názory na to, jak dlouho se bude čekat na očkovací látku proti koronaviru, se liší. Celosvětově zatím spustilo testování pět z necelé stovky týmů, které na vývoji vakcíny pracují. Rychlost vývoje však vyvolává obavy o účinnost a bezpečnost očkovací látky.

Speciální vyslanec Světové zdravotnické organizace David Nabarro dokonce řekl, že „vývoj by mohl trvat celé roky a není vůbec jisté, zda bude úspěšný“.

Na celém světě bylo dosud potvrzeno přes 3,7 milionu případů nákazy nemocí covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje. Přes 258 tisíc lidí zemřelo, uzdravených je přes 1,2 milionu. V České republice bylo ve středu ráno celkem 7899 případů, 258 úmrtí a 4017 uzdravených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám