Hlavní obsah

Jeden nezodpovědný Egypťan uvrhl celé Thajsko zpátky do izolace

– Bangkok
Novinky,

Thajsko v úterý omezilo vstup zahraničním turistům do země a zrušilo všechny lety ze zahraničí. V zemi už sice 50 dnů nebyl zaznamenán žádný přenos nákazy koronavirem mezi místními obyvateli, ale dva případy nákazy u cizinců vedly k izolaci až 400 lidí. Na vině je především jeden egyptský voják, který se vyhnul karanténě a šel nakupovat.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Příslušníci thajského imigračního úřadu na prázdném letišti v Bangkoku

Článek

„Všechny lety do země byly zastaveny. Nebudou se žádné přijímat, dokud nevyřešíme problém,“ řekl premiér Prajut Čan-Oča, který přijal veškerou odpovědnost za problémy, i když uvedl, že se tak stalo proto, že lidé nerespektovali platná nařízení.

Egypťan nebyl turista, šlo o vojáka, který se vracel se skupinou dalších třiceti příslušníků egyptských ozbrojených sil z návštěvy čínského Čcheng-tu, kde jsou velké zbrojovky. Na thajské letecké základně U-Tapao přistáli 10. července. Druhý den z ní měli letět zpět do Egypta.

Nedisciplinovaní vojáci

Po příletu v Thajsku neprošli žádnou prohlídkou. Všichni měli zůstat do druhého dne v hotelu v izolaci. Jenomže jedna skupinka se rozhodla, že půjde nakupovat do blízkého obchodního domu. U jednoho z vojáků se později prokázala nákaza novým koronavirem.

Úřady pak musely vyhledat 1700 lidí, kteří se v danou dobu nacházeli v obchodním středisku a jeho okolí. Nutnost dvoutýdenní karantény po příjezdu do země se proto nyní týká i diplomatů a jejich rodinných příslušníků a pozastaveny byly i krátkodobé pracovní cesty a státní návštěvy.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Výtěr z nosu u Thajky v provincii Rajong.

V Thajsku se od propuknutí epidemie v lednu koronavirem nakazilo 3227 lidí, přičemž 58 z nich zemřelo. Protože se až do nynějška dařilo nemoc zvládat, země začala uvolňovat restrikce. Doufala, že to pomůže ekonomice, která závisí na turistickém ruchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám