Hlavní obsah

Jakuti sázejí proti covidu na lišejník a březovou kůru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Látky obsažené v lišejníku a březové kůře tvoří základ nového biologicky aktivního potravinového doplňku, jenž má pomoci pacientům s koronavirem. Schválil jej ruský úřad Rospotrebnadzor.

Foto: Profimedia.cz

Lišejník na stromě (ilustrační foto)

Článek

Preparát Betukladin vyvinutý v Jakutsku má podle Borise Keršengolce, viceprezidenta tamní Akademie věd, „zkracovat a zlehčovat průběh covidu-19“ a pomáhat při rekonvalescenci.

Ruští odborníci ale na zprávu z poloviny listopadu reagují zdrženlivě. „Potravinové doplňky nejsou určeny k léčbě ani prevenci onemocnění,“ upozornil v gazeta.ru imunolog Nikolaj Krjučkov s tím, že Rospotrebnadzor „kontroluje pouze bezpečnost preparátu, nikoliv jeho účinnost“.

Pilulka proti covidu dostala zelenou v Británii

Evropa

Vadim Pokrovskij z vědeckovýzkumného epidemiologického centra Rospotrebnadzoru je stejného názoru.

„Když jde o potravinový doplněk, klinické studie, pochopitelně, neproběhly. Většinou každý region vyrábí nějaké léčivé tinktury z toho, co má k dispozici,“ dodal.

Další z potravinových doplňků, KovBAD, vyvinul vědeckovýzkumný institut ministerstva obrany. Podle výrobce dokáže snížit koncentraci koronaviru v nosohltanu infikovaného pacienta do druhého dne na polovinu, do šesti dnů 16krát.

Maďaři značně pokročili, lék proti covidu už testují na zvířatech

Zahraniční

Podle dřívějšího oznámení resortu jeho vědci také pracují na žvýkačce proti covidu.

Situace se nelepší
Koronaviru v Rusku denně podlehne přes 1200 lidí.
Za 24 hodin se nákaza prokáže u 30 až 40 tisíc lidí.
Podle ruského statistického úřadu má nemoc v zemi na svědomí již 460 tisíc životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám