Hlavní obsah

Jakákoliv ochrana obličeje má rozhodně smysl, ukázala animace

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakrývání nosu a úst prokazatelně a významně snižuje riziko šíření koronaviru. S takovým závěrem přispěli do několikaměsíční celosvětové diskuze vědci z Univerzity ve skotském Edinburghu. Demonstrovali ho na animaci, kterou v pátek zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se, jak se šíří kapénky s rouškou, štítem či bez ochranyVideo: AP

 
Článek

Skotští výzkumníci zkoušeli účinnost sedmi typů obličejových masek včetně doma šitých či vyrobených roušek, zdravotnických roušek, respirátorů a obličejových štítů. Vyšlo najevo, že prakticky jakékoliv zakrytí nosu a úst funguje – chrání okolí tím, že zachytí až 90 procent potenciálně infekčního aerosolu.

Kadeřníci si zoufají: Se štíty nasazenými přes roušky krvácíme z nosu a omdléváme

Koronavirus

„Můžeme si povšimnout, že rouška skutečně může udělat velký rozdíl z hlediska toho, kolik vydechovaného vzduchu (a aerosolu) můžeme šířit před sebe. Lze říct, že pokud zakašlete, vykašlete množství (aerosolu schopného nakazit jiného člověka - pozn. red.) na řádově menší vzdálenost. Místo metrů jsou to desítky centimetrů, ani ne metr,“ řekl agentuře AP expert na aerodynamiku Edinburské univerzity Ignazio Maria Viola.

Nouzový stav končí, roušky zůstávají

Koronavirus

Z výzkumu vyplynulo také to, že respirátory sice poskytují ochranu svému nositeli, ale kvůli ventilům, které některé typy mají, nezachytí vydechovaný aerosol a okolí nechrání. Obecně však platí, že jakákoliv ochrana je lepší než žádná. A to ve vztahu k sobě i k okolí.

Tím, kde všude je vhodné, žádoucí či nutné nosit roušky, se skotští vědci nezabývali. Zajímalo je jen to, jak efektivní je ochrana před šířením vydechovaného vzduchu, a tedy i kapének. Jelikož panuje shoda na tom, že se koronavirus způsobující nemoc covid-19 šíří kapénkami, platí, že nošení roušek tomuto šíření může bránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám