Hlavní obsah

Islámský stát otočil. Bez milosti útočte i během pandemie, vyzývá džihádisty

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická organizace Islámský stát obrátila. Zatímco na počátku epidemie své džihádisty před novým koronavirem varovala a cesty do Evropy jim zakázala, nově přišla s tvrzením, že je nemoc Covid-19 trestem pro nevěřící a pravověrné muslimy neohrožuje. Džihádisté by proto naopak měli útočit. V pátek o tom informoval deník The Daily Mail.

Foto: Rodi Said, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Islámský stát ve věstníku al-Naba určeném následovatelům vyzývá ke svatému boji po celém světě. Přidává i směrnice, jimž by měli jeho teroristé v době pandemie přizpůsobit svou strategii.

Islámský stát kvůli koronaviru zakázal džihádistům cesty do Evropy

Koronavirus

Islamisté by s nevěřícími podle směrnice neměli mít nejmenší slitování, v terénu by se ale měli vyvarovat kontaktu s nemocnými, před jídlem si mýt ruce a vyvarovat se cest do ohnisek nákazy. Džihádisté by se rovněž měli „plně oddat bohu a hledat u něj spásu“.

Výzva k útokům přichází poté, co několik organizací sledujících globální aktivity teroristů upozornilo, že pandemie zhoršuje bezpečnostní situaci ve světě a zejména v rizikových oblastech.

Důvěra v armádu a policii byla na začátku epidemie koronaviru rekordní

Domácí

„Lze téměř s určitostí tvrdit, že onemocnění Covid-19 oslabí domácí bezpečnostní složky v rizikových oblastech i mezinárodní protiteroristickou koalici, což džihádistům umožní lepší přípravu spektakulárních teroristických útoků,“ varovala bruselská nevládní organizace Mezinárodní krizová skupina.

Reklama

Výběr článků

Načítám