Hlavní obsah

Hranice s Bavorskem zažívají nápor, pendleři v dlouhých kolonách čekají na testy

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, jz, vor

Kvůli přísnějším pravidlům pro příjezd pendlerů z Česka do Bavorska zažívají mnohé hraniční přechody v pondělí ráno extrémní nápor. Nejhorší situace je na Folmavě, kde se utvořila přes dva kilometry dlouhá fronta. Přes 300 aut čeká na přechodu Waldmünchen (na české straně Lísková). Počet vozidel neustále narůstá a fronta se táhne až do České republiky, řekl německý policejní mluvčí.

Foto: Profimedia.cz

Kolony aut na hranicích, kdy pendleři čekají na testy na koronavirus

Článek

„Zhruba půlkilometrová fronta je také v Lískové na Domažlicku, a než se dojede k hranicím, tak to trvá zhruba půl hodiny, na Folmavě asi hodinu,” uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Komplikovaná situace je také na přechodu Schirnding/Pomezí nad Ohří. Hasiči zprovoznili pro pendlery odběrové místo na antigenní testy ve čtyři hodiny ráno. „Od začátku je před odběrným místem dlouhá fronta, provoz zde usměrňuje policie,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. „Samotný odběr a následně výsledek s potvrzením trvá dvacet minut, čekání ve frontě je několikahodinové,“ pokračoval mluvčí.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Testování pendlerů v Pomezí nad Ohří

Tvoří se proto několik set metrů dlouhé kolony aut, které komplikují dopravu. Policii se ale podařilo zajistit plynulý provoz na silnici směřující do sousedního Německa. Auta s pendlery míří k parkovišti, kde se testuje, ve čtyřech proudech. Policie navíc radí pendlerům, kteří nepotřebují aktuální test dnes, aby si zajeli na německé testovací stanoviště, kde kolony nejsou.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Fronta aut před testovacím centrem v Pomezí nad Ohří

Kolony čekajících aut se tvoří jen na české straně, kde mohou pendleři získat výsledek testů na počkání. Z testování na německé straně jsou výsledky do druhého dne. Policisté proto radí lidem, kteří nepotřebují aktuální test dnes, aby si zajeli na německé testovací stanoviště, kde kolony nejsou.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Testování pendlerů v Pomezí nad Ohří

Krajem zřízené testovací místo je typu drive-in, takže auta přijedou k jednomu stanu, kde vyřídí administrativní záležitosti, ve druhém stanu jsou přímo v autě odebrány vzorky a u třetího počkají na výsledek. Testovací místo je schopné otestovat několik desítek lidí za hodinu. Žádost o vytvoření odběrného místa dostali hasiči od krajského krizového štábu a žádost byla pouze na pondělí. „V průběhu dne se bude rozhodovat o dalším postupu,“ poznamenal Kasal na sociálních sítích.

Fronty se netvoří v Železné Rudě na Klatovsku. Na německé straně přechodu jsou odstavené desítky vozů a čeští pendleři stojí frontu na ulici před Arberlandhalle v Bayerisch Eisensteinu (Bavorská Železná Ruda), kde testují zdarma od 05:00 do 09:00.

Německo zpřísňuje kontroly cestujících Čechů

Koronavirus

Opakuje se tak situace z víkendu, kdy například v sobotu i v neděli na přechodu Pomezí čekalo na test kolem tisícovky Čechů.

Vysoce rizikové Česko

Německo minulý týden zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí a zpřísněná opatření pro cesty z Česka do Německa vstoupila v platnost o půlnoci ze soboty na neděli. Lidé mají povolen vstup do země s negativním testem ne starším než 48 hodin. Opatření zkomplikovala především situaci pendlerům, pravidelně dojíždějícím za prací.

Fronty na hranicích s Německem, tisícovka pendlerů čekala na test

Koronavirus

Bavorsko po nich požaduje test na koronavirus každých 48 hodin. Sasko je „mírnější“ a žádá jen dva testy týdně.

Bavorsko podle šéfky Asociace pendlerů ČR Zuzany Vintrové slíbilo proplácet dva testy týdně. Pro čtyřsměnný provoz jsou ale potřeba čtyři testy týdně, řekla. Podle ní panuje mezi pendlery velká nervozita.

Německo zařadilo Česko na seznam vysoce rizikových zemí

Koronavirus

Asociace, ministerstva i vláda tlačí na bavorskou vládu, aby počet povinných testů pendlerů snížila. Premiéři by spolu měli znovu hovořit v pondělí. Podle Vintrové vinou tak častých povinných testů, které jsou „logisticky neproveditelné”, zkolabuje české i německé příhraničí. Čechů, kteří jezdí denně do Německa za prací, je kolem 60 tisíc. Pendleři zvažují, že kvůli tak přísným nařízením začnou marodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám