Hlavní obsah

Francie zavčas získala 200 tisíc dávek Johnson & Johnson. Naočkuje jimi lidi starší 55 let

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson sice odložila dodávky svých vakcín do Evropy, Francie se ale ještě před tímto rozhodnutím dostala k dodávce 200 tisíc vakcín. Bude tak pokračovat ve svém plánu a touto látkou očkovat lidi ve věku 55 let a více.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Vakcíny společnosti Johnson & Johnson

Článek

Úterní rozhodnutí americké farmaceutické společnosti Johnson & Johnson o dočasném odložení dodávek Evropě učinilo zemím starého kontinentu čáru přes rozpočet.

Francie přesto může pokračovat ve svém plánu a vakcínami od této společnosti očkovat lidi starší 55 let. „Na začátku týdne dorazilo na naše území 200 tisíc dávek vakcíny, které distribuujeme mezi praktické lékaře a do nemocnic,“ uvedl mluvčí vlády Gabriel Attal pro agenturu AFP.

Evropská unie hází přes palubu vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson

Koronavirus

Přístup Francie k očkování se oproti většině zemí Evropské unie trochu liší. Země nadále využívá látku od AstraZeneky, kterou nemalá část unijních zemí odložila kvůli krevním sraženinám, které se objevily u jednotek pacientů.

„Ve vakcínu od AstraZeneky máme důvěru. Je důležitým nástrojem v boji s koronavirem. Je bezpečná, funguje a považujeme za důležité ji nadále distribuovat,“ dodal Attal.

Potvrzeno. Vakcíny Johnson & Johnson do Česka zatím nepřijdou

Koronavirus

Problémy s výskytem krevních sraženin u jednotek pacientů měla v USA a Jižní Africe také Johnson & Johnson. Právě kvůli tomu odložila dodávky svých vakcín do Evropy. S podobnými obtížemi se potýkali také lidé očkovaní AstraZenekou. Evropská léková agentura ale po přezkoumání látky ujistila, že tato vakcína je bezpečná.

Brusel už se nicméně více soustředí na vakcíny od Pfizeru/BioNTechu. Evropská komise už podle italského deníku La Stampa nechce obnovit smlouvy s AstraZenekou a Johnson & Johnson na dodávky dalších vakcín proti koronaviru. „Až platnost smluv vyprší, nebudeme je obnovovat,” uvádí se ve zprávě Evropské komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám