Hlavní obsah

Evropská komise zažalovala AstraZeneku kvůli pomalé dodávce vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) zažalovala AstraZeneku za nedodržení smlouvy o dodávce vakcíny. Brusel tím chce zajistit více očkovacích dávek pro Evropskou unii (EU). Společnost uvedla, že smlouvu neporušuje a bude se bránit.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„AstraZeneca nedodržela podmínky smlouvy a nebyla schopna přijít s náhradní strategií, aby včas doručila slíbené dávky,“ uvedl mluvčí Evropské komise Stefan De Keersmaecker. Pro Komisi je zásadní, aby firma zrychlila dodávání vakcín, k čemuž ji chce přimět i prostřednictvím žaloby.

Britská společnost už dříve tento rok oznámila, že sníží dodávky vakcíny kvůli problémům v jedné z výroben na území Evropské unie. Jen za první čtvrtletí by se mělo jednat zhruba o 60procentní pokles dodávek, AstraZeneca dodala státům sedmadvacítky asi 30 milionů dávek. Od dubna do června jich plánuje doručit 70 milionů místo očekávaných 180 milionů.

Evropská komise chystá žalobu na AstraZeneku kvůli neplnění dodávek vakcín

Evropa

Na základě těchto dat vyzvala EU AstraZeneku, aby splnila své závazky a dodala vakcíny, které vyrábí v Británii. To ale společnost odmítla s tím, že musí nejprve dodržet dohodu vůči Británii, než bude moci vyvážet vakcíny do zahraničí.

Žalobu podle mluvčího podpořily všechny státy evropského bloku. Některé země přitom ještě minulý týden vyjadřovaly prostřednictvím svých zástupců obavy, aby se žaloba neminula účinkem a nezkomplikovala postup společného očkování v EU.

Jak se vymáhá „maximální rozumné úsilí“?

Někteří diplomaté se obávají, že bude velmi složité si u soudu urychlení dodávek vynutit, pokud je firma nebude mít fyzicky k dispozici.

Kontrakt, jehož část EK koncem ledna zveřejnila, navíc hovoří o tom, že firma musí vyvinout „maximální rozumné úsilí“, aby poskytla kapacitu svých závodů k produkci vakcín nasmlouvaných EU. Tato formulace může podle některých právníků komplikovat vynutitelnost včasného dodání vakcín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám