Hlavní obsah

Evropská komise chystá žalobu na AstraZeneku kvůli neplnění dodávek vakcín

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise připravuje žalobu na farmaceutickou firmu AstraZeneca kvůli neplnění dodávek své vakcíny. Server Politico to uvedl s odkazem na pět představitelů EU. Za první čtvrtletí letošního roku společnost dodala EU jen třicet procent objednaných dávek.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vakcína od spoečnosti AstraZeneca

Článek

„Komise jednala o záměru zahájit právní akce,“ řekl jeden diplomat EU agentuře Reuters s odvoláním na středeční sekání zástupců sedmadvacítky v Bruselu. Na něm se většina zástupců vyjádřila pro žalobu na společnost kvůli tomu, že neplnila slíbené dodávky.

V prvním čtvrtletí dodala místo téměř 100 milionů dávek jen 30 a do konce druhého kvartálu plánuje dodat 70 milionů. To výrazně zpomalilo tempo očkování v mnoha členských státech.

EU zpřísní kontrolu vývozu vakcín, potřebuje rychlejší očkování

Koronavirus

Představitel EU, který je zapojen do jednání s producenty očkovacích látek, uvedl: „Státy EU se musejí rozhodnou, zda se na tom budou podílet.“ Podpis by měly připojit ještě tento týden. Zmínil i cíl žaloby: „Jde o splnění dodávek do konce druhého čtvrtletí.“

Boj o vakcíny pokračuje, AstraZeneca chce podle EU dodat jen čtvrtinu domluvených dávek

Evropa

Další představitel EU pro Politico dodal, že žaloba má dosáhnout toho, aby plnění dodávek pro EU bylo povinné.

Reklama

Výběr článků

Načítám