Hlavní obsah

Evropa zpřísňuje. Bez očkování ani do MHD nebo na lyže

S převládající variantou omikron zpřísňují tři evropské země koronavirová opatření. Jako první Itálie, která už od pondělí bude vyžadovat potvrzení o očkování či prodělání nemoci i ve veřejné dopravě či při používání lyžařských vleků.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola zelených pasů na italských sjezdovkách

Článek

Takzvaný zelený pas bude nově potřeba i při návštěvě zahrádek, ubytování v hotelu nebo školních autobusech.

Lidé, kteří se zeleným pasem neprokážou, nesmí na sportovní či kulturní akce, do muzeí, kin či na výstavy. Zákaz pro ně nově bude platit například i pro návštěvu bazénů či lázní, ať už vnitřních, či vnějších.

Itálie schválila povinné očkování pro lidi od 50 let

Koronavirus

Itálie změnami reaguje na rostoucí počet nově nakažených koronavirem. Tamější vláda chce zpřísněním zatlačit na neočkované, aby podstoupili vakcinaci. Pro všechny starší 50 let už dokonce zavedla očkovací povinnost.

„Pracujeme především s věkovými skupinami, které mohou být nejzranitelnější, chceme snížit tlak na nemocnice a zachraňovat životy,“ odůvodnil kroky premiér Mario Draghi.

Podle nezávislého výzkumného institutu Gimbe Foundation dosud 2,34 milionu Italů starších 50 let nedostalo ani první dávku vakcíny. Od pondělí je také možné podstoupit v Itálii posilující, třetí dávku už po čtyřech měsících od druhé dávky.

Na přísnější opatření vsadilo také Rakousko. Od úterý 11. ledna se musí nosit ve venkovních prostorech rouška. Při nákupech v maloobchodě se musí zákazníci prokazovat potvrzením o očkování/prodělání covidu.

U vchodů se tato potvrzení budou pečlivě kontrolovat.  Pro nenaočkované to bude znamenat de facto přísný lockdown.

Rakousko má problém, povinné očkování od února nestíhá

Koronavirus

Platnost potvrzení o očkování vyprší už po šesti měsících. Vláda se tímto způsobem snaží tlačit na občany, aby se nechali přeočkovat.

„Jdeme velmi bezpečnou cestou. Opatření, která máme v Rakousku, se v jiných zemích teprve zvažují,“ souhlasí ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein (Zelení), že alpská země je velmi přísná.

Opatřeními se chce vyhnout plošné uzávěře, která podle jeho slov nic neřeší, jen problém odsune. „Což je vidět na Nizozemsku. Jakmile se plošná uzávěra zruší, čísla nakažených opět porostou,” dodal.

Cestou z pandemie koronaviru je podle Mücksteina imunita populace, kterou lze získat očkováním. Povinné očkování by se mělo navzdory technickým problémům, jež oznámila firma spravující registr, spustit 1. února.

Německo si omezení proti koronaviru řeší nejen na celostátní úrovní, ale především samostatně v jednotlivých spolkových zemích.

Německo zjednodušilo karanténu, trojnásobně očkovaní do ní nemusí

Koronavirus

Vláda kancléře Olafa Scholze ale po dohodě s premiéry zemských vlád rozhodla, že při návštěvě gastronomických zařízení musejí mít lidé, kteří mají jen dvě očkování či prodělali onemocnění covid-19, povinný negativní test.

Ti, kteří mají posilující dávku, jsou z této povinnosti vyjmuti. Všechna ostatní omezení jsou i nadále v platnosti.

To znamená, že setkávání očkovaných a uzdravených je limitováno na deset lidí. Neočkovaní se mohou setkat s nejvýše dvěma lidmi, se kterými nesdílejí domácnost.

Neočkovaní také nadále mohou jen do potravin a drogerií, vstup do obchodů neprodávajících zboží denní potřeby je pro ně zapovězen.

Reklama

Výběr článků

Načítám