Hlavní obsah

Rakousko má problém, povinné očkování od února nestíhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Únorový termín pro zavedení povinného očkování proti koronaviru v Rakousku je ohrožen, píše server deníku Kronen Zeitung. Firma ELGA GmbH provozující očkovací registr uvedla, že technické přípravy systému potrvají nejméně do dubna, píše server.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rakouská vláda přitom v listopadu oznámila, že očkování proti koronaviru bude povinné od 1. února. Úřady mají pravidelně porovnávat registr pacientů se seznamem očkovaných a poté vyzývat neočkované k vakcinaci. První taková kontrola je naplánována na 15. března, od kdy bude zároveň neočkovaným hrozit pokuta až do výše 3600 eur (88 tisíc korun).

Kabinetu ale udělala „čáru přes rozpočet“ společnost, která očkovací registr provozuje. „Společnost ELGA GmbH a její partneři budou potřebovat k technické realizaci povinného očkování prostřednictvím národního registru očkování čas minimálně do 1. dubna 2022,“ uvedla společnost. Problémy firmě totiž působí výjimky z povinného očkování. Z povinnosti budou vyňaty děti do 14 let, těhotné ženy či osoby, pro něž by očkování představovalo zdravotní riziko, a vyléčení z covidu.

Respirátor venku a do obchodu jen očkovaní. Rakousko kvůli omikronu zpřísňuje

Koronavirus

Dalším problémem jsou také lidé přihlášení v Rakousku, kteří nemají číslo zdravotního pojištění. O tyto osoby se bude muset registr doplnit.

Návrh zákona o povinném očkování se bude v parlamentu projednávat 17. ledna. K pátečnímu ránu se sešlo k návrhu zákona 61 tisíc připomínek.

Podle organizace ARGE Daten prolamuje předloha několik tabu: Například to, že neočkovaní budou stíháni jen na základě automatické rešerše v databázi, a nikoliv po individuálním posouzení. Podle organizace se tím uplatňuje presumpce viny namísto neviny.

Rakousko nevpustilo do země stovku turistů, neměli certifikáty

Koronavirus

Povinné očkování podporují rakouské univerzity, proti zákonu nic nenamítá ani Institut lékařské etiky a práva na Vídeňské univerzitě (IERM). „Z pohledu IERM nelze zákon o povinném očkování proti covid-19 kritizovat, pokud je to poslední možnost k odvrácení nebezpečí pro veřejné zdraví, které pandemie představuje. Ochrana cíle, tedy práva populace na zachování funkčního zdravotního systému, musí být legitimní,“ uvedl institut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám