Hlavní obsah

Epidemie v západní Evropě dosáhla vrcholu, jinde ale sílí, říká šéf WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Epidemie nemoci covid-19 v západní Evropě se zdá být stabilní či na ústupu. Nebezpečný trend nárůstu v počtu případů nákazy je naopak patrný ve východní Evropě, v Africe a v Latinské Americe. Ve středu to prohlásil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, podle něhož bude cesta k vítězství nad koronavirem ještě dlouhá.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

"Většina epidemie v západní Evropě se zdá být stabilní či ustupuje. Znepokojivé trendy vidíme v Africe, ve Střední a Jižní Americe a ve východní Evropě, ačkoli počty (případů nákazy) jsou tam nízké," řekl Tedros novinářům na virtuální tiskové konferenci.

"Většina zemí je stále v úvodní fázi pandemie," dodal.

Kolektivní imunita je nebezpečná chiméra, varují australští vědci

Koronavirus

"Některé (země), které byly pandemií zasaženy v počáteční etapě, nyní zažívají opětovný nárůst případů nákazy," uvedl Tedros. "Prvotní zjištění ukazují, že většina světové populace je nadále náchylná k nákaze. To znamená, že epidemie může snadno znovu propuknout."

Neradujme se předčasně

Šéf WHO varoval rovněž před tím, aby lidstvo podlehlo pocitu sebeuspokojení ze zvládnutí situace. "Lidé pochopitelně chtějí žít jako předtím (...), ale svět nebude ani se nemůže vrátit k takové podobě, jakou míval. Musí vzniknout 'nová normalita', svět zdravější, bezpečnější a lépe připravený."

Kvůli pandemii je svět na pokraji hladomoru biblických rozměrů

Koronavirus

Podle WHO se celosvětově nakazilo koronavirem bezmála 2,5 milionu lidí a přibližně 169 000 lidí s nemocí covid-19 způsobenou koronavirem zemřelo. Americká Univerzita Johnse Hopkinse, která pandemii globálně monitoruje, aktuálně uvádí více než 2,6 milionu infikovaných a přes 180 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám