Hlavní obsah

Česká ekonomika se může propadnout až o 11 procent

Česká ekonomika by se v letošním roce kvůli dopadům globální pandemie covidu-19 mohla propadnout až o 11 procent. Vyplývá to z odhadů analytiků a ekonomů. Ti nicméně upozorňují, že odhady jsou v současnosti velmi nejisté kvůli dalšímu nepředvídatelnému vývoji situace v Česku i ve světě.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP.

Článek

Příští rok ekonomové očekávají poměrně silné oživení ekonomiky, ta by mohla podle některých odhadů stoupnout až o devět procent. Na předkrizovou úroveň se ale podle nich vrátí až v průběhu roku 2022.

„Ve druhém čtvrtletí očekáváme hluboký meziroční propad hrubého domácího produktu (HDP) o téměř 15 procent. Růst za posledních šest let bude vymazán z povrchu zemského. Ve třetím čtvrtletí se ekonomika snad už začne probouzet ze zlého snu. V průměru za celý letošní rok tak počítáme s poklesem HDP o 7,6 procenta. V roce 2021 by pak dynamika HDP měla vyskočit na šest až sedm procent,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

UniCredit: Česká ekonomika letos poklesne o 11 procent. Pokud se v květnu uvolní opatření

Koronavirus

Podle analytika České spořitelny Michala Skořepy se Česko na úroveň ekonomického výkonu ke konci roku 2019 vrátí nejspíše až koncem roku 2022.

„Za předpokladu, že se podaří zachovat pozitivní očekávání firem a domácností a že nedojde k druhé vlně preventivních odstávek, čekáme pro letošek pokles české ekonomiky celkově kolem sedmi procent,“ uvedl.

UniCredit Bank počítá letos kvůli dopadům šíření nemoci covid-19 s poklesem českého HDP o 11 procent. Zhruba desetiprocentní pokles ekonomiky nadále očekává i hlavní ekonom Deloitte David Marek. Stejný pokles HDP čeká letos i analytik ČSOB Petr Dufek.

Ekonomika klesne o 10 procent, odhaduje Deloitte

Ekonomika

„Největší propad zažíváme právě nyní, v dubnu, a jak rychle se budeme vracet, bude záležet nejenom na domácích podmínkách, ale i těch zahraničních. Návrat na předkrizovou úroveň bude nejspíše delší, než naznačují výhledy nadnárodních institucí,“ dodal Dufek.

Ministerstvo financí očekává propad HDP o 5,6 procenta. V roce 2021 by se podle prognózy ministerstva měl růst vrátit na 3,1 procenta. Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) česká ekonomika letos kvůli dopadům globální pandemie nemoci covid-19 klesne o 6,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám