Hlavní obsah

Děti do školy nedám, podpořil bych infekci, obává se lékař

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože krajské úřady už od pondělního rána žhavily dráty s obcemi a ladily možnosti otevření škol pro děti rodičů, kteří slouží v boji s koronavirem v první linii, nemusí to být pro leckoho šťastné řešení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z lékařského manželského páru Martina a Adély (jména redakce zná) nemá ani jeden plný úvazek, tudíž se dokážou v současnosti na hlídání dvou synů ve věku sedm a deset let vystřídat. Babičku nechtěli možným přenosem infekce ohrozit. Dá se však předpokládat, že si v blízké době sami nevystačí.

„Už teď je u nás v nemocnici napjatá atmosféra, i když zatím extra nápor pacientů není. V každé nemocnici už ale budou zřejmě někteří pacienti podezřelí z nákazy. A teď se jednotlivé odbornosti přetahují, kde budou ležet. Nervozita je i z toho, že nejsou ochranné pomůcky,“ popsal Právu Martin.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Očekává, že v blízké době se změní jeho pracovní zařazení. „Až bude moc pacientů nebo budou chybět doktoři, tak tu mou práci zruší a poženou mě někam, kde bude potřeba. Tím se asi situace změní a v tom případě jsem ochoten si najmout někoho na hlídání,“ uvedl.

Praha vyjde vstříc i řidičům

Nechce totiž posílat své děti do kolektivu vysoce rizikových dětí. „Sám jsem vysoce rizikový. Pracuji na centrálním příjmu, přitom nemáme respirátory. Žena je na tom obdobně. Mé děti mohou být přenašeči anebo se mohou nakazit od dětí jiných doktorů,“ vysvětlil.

Raději tedy sáhne hlouběji do kapsy a zaplatí si domácí hlídání například u známých, kteří teď přišli o práci. Speciální opatření pro děti rodičů nasazených v záchranném systému se týká nejen zdravotníků, ale také pracovníků v sociálních službách, bezpečnostních sborech nebo vojáků.

Ve Velké Británii stoupl počet nakažených během jediného dne o čtvrtinu

Koronavirus

V úterý už měly obce na základě nedělního rozhodnutí vlády zpřístupnit prostory ke hlídání těchto dětí v uzavřených školách či jiných zařízeních, které samy vytipovaly. Jde pouze o děti ve věku od tří do deseti let, které by se mohly scházet maximálně v 15členných skupinách. Akci měli na pokyn hejtmani a primátor hlavního města.

„Mám informaci, že Ostrava je nachystána,“ hlásil už v pondělí šéf komise pro školství Asociace krajů, moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák (ANO).

Opozice připomíná, že jí vláda zamázla schůzi ke koronaviru. Když mohla, tak se ale neptala

Koronavirus

I podle šéfa Svazu měst a obcí Františka Lukla, starosty Kyjova, se vše dalo rychle do chodu.

„Drtivá většina obcí už toto splnila a krajům zaslala tipy, kde by tato zařízení fungovala. My na to máme ZŠ a MŠ Dr. Joklíka, kde budou ty menší ve školce a ty větší ve škole,“ řekl Právu. Se starosty z přilehlých samospráv ještě bude řešit, jestli zřídí pro děti školní autobus, anebo nechají dopravu na rodičích.

Epidemie vyvrcholí v Evropě na konci března, ukazuje studie

Koronavirus

Pražský magistrát do okruhu dětí na hlídání zahrnul například i potomky řidičů dopravního podniku. Radní pro školství Vít Šimral (piráti) slibuje, že se bude dbát na zvýšenou bezpečnost.

„Pochopitelně budou dětské skupiny řešeny tak, aby ideálně byla distance mezi skupinami pracovníků; například aby děti řidičů DPP nechodily do stejné skupiny jako děti řidičů integrovaných záchranných složek nebo zdravotnických zařízení,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám