Hlavní obsah

Dánsko končí s používáním vakcíny AstraZeneca

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko se rozhodlo ukončit používání vakcíny proti koronaviru od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou ojedinělé případy krevních sraženin. Ve svém vysílání to uvedla komerční televize TV2 s odkazem na zdroje, které chtějí zůstat v anonymitě. Bez této vakcíny se dánský očkovací plán zbrzdí o několik týdnů.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Vakcíny AstraZeneca

Článek

Po ukončení očkování vakcínou AstraZeneca se budou využívat vakcíny od společností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Očkování vakcínami společnosti Johnson & Johnson se také pozdrží. Posledně jmenovaná ještě v Dánsku nebyla použita.

Vakcíny AstraZeneca byly v zemi netrpělivě očekávané. První dodávky přišly v únoru. Vzhledem k tomu, že během schvalovací fáze přípravku se objevily nejasnosti kolem účinnosti vakcíny u pacientů nad 65 let, Dánsko, Itálie či Rumunsko zavedlo věkový limit a starším pacientům tuto vakcínu neaplikovalo. Později země toto omezení zrušila.

Německé kliniky pozastavují očkování AstraZenekou u mladších ročníků

Koronavirus

Už 11. března ale Dánsko očkování AstraZenekou pozastavilo a čekalo na vyjádření Evropské lékové agentury (EMA) ohledně bezpečnosti vakcíny. Objevily se totiž zprávy týkající se krevních sraženin po aplikaci této látky. Agentura uvedla, že klady očkování převyšují nad riziky.

Očkovací látka, kterou britsko-švédská farmaceutická firma AstraZeneca vyvinula ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, je jedním ze čtyř preparátů, které byly schváleny pro užití v EU. EMA před týdnem uvedla, že výskyt krevních sraženin může být velmi vzácným vedlejším účinkem této vakcíny.

Evropská unie hází přes palubu vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson

Koronavirus

Agentura o týden později oznámila, že vakcína je bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Očkování se opět obnovilo.

Před týdnem EMA zveřejnila varování ohledně krevních sraženin, které se podle šéfky agentury Emer Cookeové vyskytují zvláště u žen mladších 60 let. Není však průkazné, zda je tato skupina vzhledem k vakcíně rizikovější. Cookeová nicméně zdůraznila, že látka britsko-švédské firmy je velmi efektivní a její přínos v boji proti nemoci covid-19 stále převyšuje možná rizika.

Potíže má i Johnson & Johnson

Potíže s vzácným výskytem krevních sraženin zaznamenala také vakcína od firmy Johnson & Johnson. Americké úřady doporučily pozastavit její používání a společnost následně odložila distribuci nasmlouvaných dodávek v Evropě.

Oba přípravky patří mezi tzv. vektorové vakcíny. Ty nejčastěji používají jako vektor (nosič) oslabený adenovirus. Zatímco například vakcína od společnosti AstraZeneca obsahuje šimpanzí adenovirus, očkovací látka od firmy Johnson & Johnson používá lidský adenovirus Ad26. Na stejném principu funguje i ruský Sputnik V.

Evropská komise podle zpráv italských médií už nebude objednávat další vakcíny od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson a soustředí se na očkovací látky od společností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám