Hlavní obsah

Covid ničí tělo jako lesní požár, tvrdí německý lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se nakazili koronavirem a vyléčili, nejsou ještě měsíce po prodělání nákazy zdravotně v pořádku. Až 70 procent pacientů, kteří měli těžší průběh a byli hospitalizováni, mají velké zdravotní problémy, tvrdí Andreas Stallmach, ředitel kliniky interního lékařství univerzitní nemocnice v Jeně. Bez následných komplikací nejsou ani ti, kteří měli lehčí průběh. Stallmach popisuje následky koronaviru stejně, jako když nějaké území zachvátí lesní požár.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Covid-19 rozhodně není chřipka a není to ani těžší zápal plic,“ tvrdí Stallmach. Lékaři po osmi devíti měsících zkušeností a pozorování musejí podle jeho slov opravit mnohá tvrzení z počátku pandemie. „Stále nás překvapují některé konstelace a nálezy. Například to, že se na jednotkách intenzivní péče objevují mladší pacienti, dokonce se tam dostávají i malé děti,“ řekl.

Lékaře velmi překvapují pacienti, kteří se vyléčili a zanedlouho se u nich infekce opět projevila. Virus se v jejich těle skrývá a z nevysvětlitelných důvodů se znovu aktivuje.

Epidemická situace v Izraeli se nelepší. Čím dál víc lidí tam na očkování kašle

Blízký a Střední východ

„Dnes víme, že 60 až 70 procent pacientů, kteří prodělali covid-19 a byli hospitalizovaní, má následné zdravotní problémy. Z těch, kteří nemuseli kvůli nákaze koronavirem do nemocnice a měli lehčí průběh, je postiženo asi 20 procent,“ uvedl Stallmach.

Podle něj zhruba 20 až 30 procent pacientů hospitalizovaných s covidem a přibližně deset procent pacientů, kteří měli lehký průběh, má po vyléčení zdravotní problémy, které je omezují v jejich životě. „Nedokážeme to plně vysvětlit,“ dodal.

Pfizer zkoumá, jestli by třetí dávka vakcíny nezajistila lepší ochranu

Koronavirus

Covid-19 je podle jeho slov onemocnění, které může poškodit všechny orgány nakaženého, a to i z dlouhodobého hlediska. „Virus vstupuje do těla horními dýchacími cestami, v dýchacích cestách se množí a poté spouští v těle něco jako „cévní zánět“. To může postihnout nejen všechny cévy, ale i všechny orgány v těle,“ popsal.

Často proto nakažení mívají zánět srdečního svalu, objevuje se zjizvení v plicích, lékaři také pozorují neurologické poruchy včetně mrtvice. „Jsou mladí lidé ve věku 18 nebo 20 let s ochrnutím paže nebo nohy,“ dodal.

Varianta koronaviru z anglického Kentu získala mutací „superschopnost“ obelstít imunitní systém

Evropa

Jednou ze složek onemocnění jsou zánětlivé procesy v cévách. Druhým je to, že covid-19 může vést k poškození orgánů nadměrnou aktivací vlastní obrany těla. Zdá se, že virus spouští kaskádu v imunitním systému, podobající se autoimunitním onemocněním. „Pro lepší názornost si to můžeme představit jako lesní požár, po němž je spoušť,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám