Hlavní obsah

Češky chtějí domů na Vánoce, ale uvázly v Anglii

Právo, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rušení letů, uzavření tunelu pod Lamanšským průlivem a zácpy na dálnici M20 spojující Londýn a zbytek Anglie prostřednictvím terminálů Folkstone a Dover s kontinentální Evropou zabránily stovkám českých občanů v Británii v cestě domů na Vánoce.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Odstavená vozidla na anglické dálnici M20. Kamiony nyní nemohou ze země odjet.

Článek

„Vůbec netuším, jak to bude,“ řekla Právu Zdeňka Kolářová z Karlových Varů, jež studuje na Northumbrijské univerzitě v Newcastlu.

Z Británie měla původně cestovat letecky, avšak let byl zrušen. Zarezervovala si tedy autobus s odjezdem ve středu, aby byla na Štědrý den s rodinou. A zjevně nebyla sama. „Student Agency na stejné datum přidalo tři autobusy,“ podotkla studentka. Zda busy dostanou zelenou, je nejasné.

Zdeňka doufá, že úřady brzy eurotunel otevřou a ona dorazí včas domů. „Tohle je poslední možnost,“ poznamenala Zdeňka. Její nynější odloučení od rodiny je zatím nejdelší a ráda by s příbuznými strávila svátky, i když bude muset do karantény.

„Vůbec s ní nemám problém. Za cenu toho, že budu s rodinou, to stojí,“ dodala Zdeňka.

Česko zakázalo přílety z Velké Británie

Domácí

Nazpět do Británie se podle svých slov hned po Novém roce vracet nemusí. „Celé zkouškové období proběhne online formou na dálku, takže by mi nevadilo vrátit se až začátkem února,“ uzavřela.

Do Česka se v pondělí chystala autem odjet také paní Petra pracující v Nottinghamu, i za cenu, že v ČR musí povinně do karantény. „Spolu s manželem jsme měli odpoledne odjíždět. Sledujeme zprávy, ale prozatím toho moc nevíme. Informační linky Eurotunelu jsou přetížené. Pouze nám v noci poslali SMS zprávu, ať teď nejezdíme, že nás nepustí,“ sdělila Právu Petra.

„Zjišťovali jsme si, jaké jsou jiné možnosti – letadlo, trajekt. Ale bohužel to vypadá, že dalších minimálně 24 hodin nebude možné Spojené království opustit,“ doplnila. „Osobně jsem to vzdal už před třemi týdny,“ připojil pro Právo osmatřicetiletý Jan, který dlouhodobě žije v Leicesteru a rovněž doufal, že se po delší době podívá domů. Letenku si koupil už v září, pak ale let zrušili. Tak si pořídil druhou jinde – a zase ji zrušili.

Vědci varují před unáhlenými závěry ohledně zmutovaného koronaviru

Koronavirus

„To samé se stalo mně. Když British Airways zhruba před měsícem radikálně zredukovaly svůj letový řád, zrušily tím i můj let,“ potvrdil Právu o čtyři roky starší Pavel z Londýna. „Většina lidí, co znám, vzdala letošní Vánoce v Česku už dřív. Ty karantény na obou stranách tomu hodně napomohly,“ míní Pavel.

Na hranicích zůstaly stovky kamionů

Kvůli zpřísněnému režimu zůstaly na hranicích s Británií také stovky českých kamionů, ačkoliv některé firmy v posledních dnech kvůli nejistotám spojeným s brexitem své řidiče z ostrovů stačily s předstihem stáhnout.

„Uzavření hranic bohužel přišlo v nejnepříjemnější chvíli, kdy je zvýšený počet přeprav kvůli Vánocům a kvůli předzásobení z obav z brexitu. Na hranicích z obou stran jsou stovky českých kamionů v těžko řešitelné situaci,“ řekl ČTK mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

V Británii uvízli řidiči kamionů a autobusů, Petříček řeší jejich návrat

Domácí

Dodal, že náklady na stojící kamion při sečtení nákladů na řidiče, jeho diety, propálené palivo při topení, ušlý zisk a leasing i případné penále mohou dosahovat až 2000 korun za hodinu.

Podle svědectví přitom řidičům ve Francii, kteří míří za průliv, dál ztěžují práci i migranti, kteří se snaží stůj co stůj dostat do Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám