Hlavní obsah

Po návratu z Číny chce Zeman strávit karanténu v Lánech. Nejedlému vynadá

Prezident Miloš Zeman podporuje opatření zavedená v boji proti šíření koronaviru. Podle něj jsou drastická opatření potřebná, aby Česko nedopadlo jako Itálie. Řekl to v úterý v rozhovoru pro TV Nova.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident si nemyslí, že by se situace v České republice vyhrotila tak jako v Itálii. „Nebudeme se Itálii posmívat, to by bylo sprosté. Ale na druhé straně si z toho vezmeme poučení a uděláme daleko razantnější opatření než Itálie ve své době," nabádá hlava státu v rozhovoru. „I když vám třeba budou připadat drastická, uvědomte si, že kdybyste je neprovedli, mohly by přijít i třeba ty smrtelné případy," řekl Zeman k zavedeným opatřením.

Zeman také varoval před nákupní horečkou. „Buďme opatrní, ale nešilme, nepanikařme a nebuďme hysteričtí. Strach nás zeslabuje, oslabuje naše obranné schopnosti, a proto bychom se neměli bát," vyzval.

Nejedlému vytkne porušení karantény

Zeman také řekl, že se po návratu ze summitu v Číně nebude bránit čtrnáctidenní karanténě na zámku v Lánech. „Proč ne, když mi dovolí, aby ta karanténa byla v Lánech, kde stejně pracuji. A mnohem klidněji a pohodověji než na Hradě. Tak těch 14 dní v Lánech určitě přežiju," dodal Zeman pro TV Nova.

Svému poradci Martinu Nejedlému chce vytknout porušení karantény. Den poté, co se vrátil z Číny s kancléřem Vratislavem Mynářem, kde s vicepremiérem Chu Čchun-chuou jednal o české humanitární pomoci, byl Nejedlý spatřen v pražských ulicích a v restauraci. „Já mu vynadám, jakmile ho uvidím," reagoval prezident.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

V Česku je aktuálně 61 případů nákazy novým koronavirem. U všech infikovaných má nemoc zatím mírný průběh a nikdo z nich není podle ministra v ohrožení života. Celkem bylo na přítomnost viru testováno v Česku 1193 lidí.  V Itálii, která je nejpostiženější evropskou zemí, zemřelo od začátku epidemie nemoci Covid-19 už 631 lidí nakažených koronavirem. Za 24 hodin se přitom počet zvýšil o 168 mrtvých, tedy o 36 procent. Počet infikovaných vzrostl na 10 149, oznámily v úterý úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám