Hlavní obsah

Tisková konference ministra Hamáčka po jednání krizového štábu

Praha

Ministr vnitra a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček se ve středu na tiskové konferenci vyjádří k aktuální epidemiologické situaci. Brífink po jednání Ústředního krizového štábu je naplánovaný na 11.30, Novinky ho nabídnou živě.

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

V posledních dnech epidemie koronaviru v Česku stagnuje, vláda tak minulý týden opět zpřísnila opatření, mimo jiné v oblasti ubytovacích služeb či skiareálů. Využívat hotely mohou pouze osoby na služební cestě, prokázat se musí písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby. Lanovky a vleky pak také nově nemohou vozit ani pěší.

Hory jsou rizikové, tvrdí ministerstvo a ukázalo mapu. Je tam Polabí i jih Moravy

Domácí

Ke zpřísnění došlo i v oblasti cestování, od pátku bude nově definovaná i kategorie států s velmi vysokým rizikem. Z těchto zemí bude povinný PCR test ještě před cestou do ČR, po příjezdu do Česka bude muset člověk do karantény. Po pátém dni v ní bude absolvovat druhý test, který v případě negativního výsledku umožní karanténu ukončit. Nadále ale bude muset cestující ještě dalších pět dnů nosit respirátor minimálně třídy FFP2.

Už neplatí, že rizikový kontakt je nad 15 minut, řekl Prymula

Domácí

Za úterý v Česku přibylo 9057 nově nakažených koronavirem. Je to o 133 méně než za úterý minulý týden. Index protiepidemického systému PES ve středu klesl na 70 bodů z úterních 73. Obě čísla odpovídají čtvrtému stupni opatření. Důvodem je pokles reprodukčního čísla pod 1. Lepší se i další parametry, podle nichž se index rizika vypočítává.

Reklama

Výběr článků

Načítám