Hlavní obsah

Banka JP Morgan varovala kvůli koronaviru před globální recesí

– New York

Banka JP Morgan v pátek dramaticky změnila výhled na vývoj v letošním roce. Varovala před globální recesí. Jednou z příčin je dopad aktuální pandemie koronaviru SARS-CoV-2. Recese podle ní postihne i USA.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo JP Morgan Chase

Článek

„Nyní vidíme pokles HDP v první polovině roku 2020, který je významný a rozšířil se skoro po celém světě. Proto jsme přesvědčeni, že naši předpověď lze nejlépe charakterizovat jako recesi,“ uvedla banka.

Zmiňuje i příčiny, které souvisejí s pandemií, zejména náhlé dramatické rozdělení společnosti, kdy je celá Itálie v karanténě a Spojené státy stejně jaké některé další země ruší lety z celé řady zemí výrazněji postižených nákazou. Zmiňuje i hojné rušení veřejných akcí v následujících týdnech.

Z Evropy do USA se cestovat dá. Trumpův zákaz se týká jen zemí Schengenu

Koronavirus

Upozorňuje také na křeče trhu, způsobené zhoršením finančních podmínek, protože klesá úvěrová kvalita aktiv v celé řadě odvětví a klesá likvidita trhu. Stoupla míra rizika trhu.

JP Morgan taky revidoval svůj výhled na vývoj HDP v USA. V prvním kvartálu očekává pokles o dvě procenta a v druhém o tři procenta uvedla stanice CNBC. Z toho plyne, že USA hrozí recese. Ta nastává, když HDP klesá ve dvou čtvrtletích po sobě.

Světová rada pro cestování a turistiku varovala, že kvůli epidemii může přijít o práci až 50 milionů lidí. Britská cestovní kanceláře Saga zrušila až do počátku května všechny plavby svých výletních lodí. Ztráta se odhaduje na 10 až 15 milionů liber, uvedla stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám