Hlavní obsah

Advokáti žalují brazilskou superšiřitelku

Brazilka, která se nakazila v Itálii a neinformovala o tom své služebnictvo, čelí žalobě. „Podali jsme na ni žalobu kvůli zabití z nedbalosti,“ potvrdila listu Globo v sobotu Isabelle Munchalcheová, advokátka, která se spolu se dvěma kolegy zaměřuje na zastupování nemajetných.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žena, která žije v Rio de Janeiru, se v únoru vrátila z karnevalu v Itálii a nechala se testovat na nový druh koronaviru. „Onemocněla lehkou formou, avšak neuznala za vhodné o tom informovat své zaměstnance,“ napsal Globo. Její služka Cleonice Goncalvesová (63) patřila jako diabetička k rizikové skupině.

Brazílie v počtu úmrtí už předstihla Francii

„Protože nic netušila, pracovala dále a o několik dní později zemřela ve veřejné nemocnici, kde žádný z lékařů ještě netušil, s čím má co do činění,“ dodal s tím, že Clenonice se stala první známou brazilskou obětí covidu-19 a že její zaměstnavatelka stačila nakazit další služebnictvo. „Zemřela, protože její šéfová nemá žádnou empatii. Tento přístup se nedá odpustit,“ zdůvodnila švagrová oběti, proč oslovila advokátku.

Po gay klubech v Soulu se potuloval superšiřitel koronaviru, úřady už evidují 119 nakažených

Koronavirus

„Situace je obzvlášť ošidná pro miliony služebných, hospodyň, chův, zahradníků, údržbářů či řidičů, kteří pracují bez jakýchkoli smluv, přičemž Brazílie jich má víc než kterákoli jiná země na světě – sedm milionů,“ napsal britský deník The Guardian.

Rekordních 33 274 případů nákazy koronavirem přibylo za posledních 24 hodin v Brazílii. kde žije 210 milionů lidí. Od začátku epidemie tak brazilské úřady evidují už téměř půl milionu infikovaných.

V počtu úmrtí lidí s nemocí covid-19 předstihla Brazílie Francii a posunula se na čtvrté místo v pořadí nejhůře postižených zemí. Podle bilance agentury Reuters zaznamenala Latinská Amerika do soboty už 50 tisíc úmrtí s koronavirem, zatímco počet případů infekce se v latinskoamerických zemích blíží milionu.

Peru strádá

Druhou nejhůře poznamenanou zemí v Latinské Americe je Peru, které v sobotu překonalo hranici 155 tisíc nakažených. Za posledních čtyřiadvacet hodin tam počet infekcí vzrostl o 7386, což je zatím nejvyšší denní číslo.

Amazonie je rezervoárem virů, odlesňování může vést ke katastrofě

Koronavirus

„Otestovali jsme milion lidí (od prvního případu ze 6. března), z nichž 155 671 bylo pozitivních,“ oznámil peruánský prezident Martin Vizcarra v 76. den karantény, jejímž cílem je zastavit epidemii. Úmrtí s koronavirem má 33milionové Peru 4371, o 141 více než předchozí den, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám