Hlavní obsah

99letý britský veterán vybral na pomoc zdravotníkům přes 77 milionů korun

Londýn

Více než 2,5 milionu liber (77 milionů korun) vybral přes crowdfundingovou stránku na pomoc britskému zdravotnickému systému (NHS) 99letý Tom Moore. Válečný veterán slíbil, že do svých stých narozenin na konci dubna přejde stokrát svou zahradu, informovala agentura Reuters. Původně chtěl Moore vybrat jen tisíc liber (30 900 Kč).

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Britové se netají důvěrou ve svůj zdravotní systém.

Článek

Moore, který bydlí ve městě Marston Moretaine severně od Londýna, chtěl podle svých slov vyjádřit vděk britským zdravotníkům, kteří se o něj v minulosti vždy dobře postarali. Nyní NHS přitom čelí velkému náporu pacientů kvůli pandemii nemoci covid-19, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2. Onemocnění už podlehlo v Británii více než 12 tisíc lidí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Čím více peněz se sejde, tím lépe, protože když jsem byl v nemocnici se svou kyčlí a pak s hlavou, péče, jakou jsem dostal, byla naprosto neuvěřitelná,” řekl Moore. Od doby, kdy si zlomil krček, se 99letý muž pohybuje jen za pomoci chodítka, přesto se rozhodl oslovit dárce právě slibem, že bude chodit po zahradě.

„Štěstí přeje odvážným a to oni jsou, jsou odvážní,” řekl Moore na adresu britských zdravotníků. Sám díky své odvaze získal během druhé světové války, kdy bojoval v Asii, několik medailí.

Doktoři mi zachránili život, vzkázal Johnson

Koronavirus

Moore vybral ve sbírce, na kterou přispělo přes 120 tisíc lidí, už mnohem více než původně plánovaných tisíc liber. Překonal dokonce i další stanovený cíl: získat 500 tisíc liber (15,5 milionu korun). Navzdory tomu ve své zahradní misi hodlá pokračovat.

Denně chce svou zahradu, která měří na délku 25 metrů, přejít aspoň desetkrát. Až splní cíl stovky délek, nechce přestat. „Budu dál chodit sem a tam i po narozeninách. Dokud budou lidé přispívat na NHS, budu chodit,” uvedl Moore, který oslaví sté narozeniny 30. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám