Hlavní obsah

Toužíte aspoň na chvíli od všeho utéct? Vytvořte si svůj svět

Novinky, Kreativ

Není lehké se denně probudit a zjistit, že zlý koronavirový sen je pořád pravda. Abyste si i v něm udrželi zdravý rozum, vytvořte si svůj vlastní krásný uzavřený svět. Může být klidně maličký, jen na vašem nočním stolku. Odvede vaše myšlenky daleko od respirátorů a očkování až k podvědomému úsměvu.

Skříňku s mandalou i pískovou zahrádku lehce vytvoříte podle návodu v novém vydání časopisu Kreativ.

Článek

Jen si to představte: být tak chvilku úplně o samotě, jen se svým klidem, pomalým dýcháním, možná tichou hudbou a čtením. K tomu vám pomůžou zkušenosti z Východu a nemusíte vůbec přebíhat na druhou stranu světa. Japonská zahrada, čínský čajový obřad, šperky a vůně orientálního paláce, ty mohou být předobrazem vašeho soukromého místa. Pokud nemáte celý pokoj pro sebe, vůbec to nevadí. Prostě vyhoďte z ložnice hromadu nevyžehleného prádla a nahraďte ji stolečkem se svícnem, nebo si udělejte oázu na nočním stolku. I tam se vejde třeba krásná konvička nebo písková zahrádka.

Svícny: Kamenné věžičky jsou symbolem rovnováhy, vy si můžete takovou postavit jako svícen.

Vyberte si z východních stylů ten, který se vám líbí. Možná se budete nejlíp cítit, když si vytvoříte místo pro orientální princeznu. Ta nikam nespěchá, leží mezi korálkovými závěsy na sametových polštářích, vdechuje vůni růží a natírá si tělo jemnými oleji. Vzduch jí provoňte pivoňkami, santalovým dřevem, jasmínem, pryskyřicí nebo pačuli.

Nebo je vám bližší minimalismus zahrad japonského souostroví, které byly vymyšlené pro zamyšlení nad životem? Vašimi dekoracemi budou kamínky, rostliny, dřevo, písek a voda, a vaším nápojem čaj. Od východních mnichů si vezměte i motiv mandaly, která člověku připomíná, jak málo důležitá je většina věcí, které v Evropě za důležité považujeme.

Korálky: Nádherně uklidňující je už navlékání korálků, a co teprve pozorování, jak se v nich blýská světlo.

Důležité ale opravdu je, aby váš soukromý kout odrážel to, co považuje za krásné a harmonické. Potom z něj budete denně harmonii i čerpat, stejně jako ze všeho pozitivního, co uvidíte. Tipy, jak si svůj tichý kout vytvořit, jak navléknout korálky, namalovat mandalovou skříňku nebo z kamenů postavit svícen, najdete v novém čísle časopisu Kreativ.

Kromě toho je v něm ale i spousta dalších stránek, jaké nejsou pohromadě nikde jinde. Seriál o dějinách umění. Esej o Vůni domova. Příběh baronky s Nobelovou cenou, kurz akvarelu, rozhovory s milými lidmi, kteří tvoří nádherné věci. Vysvětlení, proč se arabská káva dostala na seznam Unesco. A jako dárky záložky do knih, kartičky s návody na pěstování bylinek a sešit na myšlenky, které si chcete zapsat. Třeba právě v tom tichém koutku, který si vytvoříte. Kreativ si můžete objednat zde.

Nové číslo Kreativu právě v prodeji

Výběr článků

Načítám