Hlavní obsah

Sluchátka: kabely už nejsou cool!

Novinky, O2 Czech Republic a.s.

Poslouchat hudbu ve vlaku, hrát hry a nikoho tím nerušit… Dnes již celkem běžná věc a povinná výbava každého milovníka hudby nebo těch, kteří se občas rádi zavřou před okolním světem. Kde se ale sluchátka vzala? Kdy jsme je vůbec začali používat a jaká frčí dnes?

Foto: O2 Czech Republic a.s.

True Wireless sluchátka O2 Pods

Článek

Už vynálezce Thomas Alva Edison vybavil některé modely svého fonografu z konce 70. let 19. století početnými naslouchátky, která se podobala lékařským stetoskopům. V 90. letech stejného století na podobném principu v Londýně fungovala služba electrophone. Zákazníci si pomocí telefonu zavolali na ústřednu, kde je propojili na živou produkci v některém z divadel. Platilo se na svou dobu horentních pět liber ročně. Roku 1891 byl udělen první patent na sluchátka vkládaná přímo do uší, který získal francouzský technik Ernest Mercadier.

Sluchátková revoluce 

Revoluce udeřila na přelomu 70. a 80. let minulého století, kdy se začaly prodávat první walkmany dodávané s malými a lehkými sluchátky. To znamenalo masové rozšíření i přes tehdejší vysokou cenu. Postupně se v rozvoji sluchátek začalo dbát na jejich zmenšování a zároveň udržení kvality přehrávané hudby. Vývoj vyvrcholil v roce 2001, kdy se objevily první „pecky“. Miniaturní sluchátka, která se téměř celá vešla do ucha, byla stejně jako před sto lety znovu vybavena mikrofonem a začala opět sloužit i k volání.

Druhá revoluce už bez kabelu

Pryč jsou ty dny, kdy jsme si museli před poslechem hudby poradit se zamotaným klubkem kabelů. Díky technologii True Wireless se elegantní nabíjecí pouzdro s malými sluchátky vejde do každé kapsy. Za pomoci Bluetooth™ si tak můžeme bez zbytečných drátů přehrát hudbu nebo zavolat kamarádům i všem svým blízkým. A kde se vzala? První TWS sluchátka uvedla japonská firma ONKYO v roce 2015, měla ale řadu technických problémů a byla drahá. Dnes je však tato technologie dostupná všem a krabičku s bezdrátovými sluchátky můžete mít v kapse i vy!

Foto: O2 Czech Republic a.s.

Barevné varianty sluchátek O2 Pods

Horkou novinkou letošního podzimu jsou O2 Pods. TWS sluchátka v cool designu a v několika barevných provedeních můžete používat na poslouchání hudby, koukání na filmy, hraní her nebo telefonování. Vydrží nabité několik hodin a zákazníci O2 si je mohou pořídit za bezkonkurenční cenu! Za každou službu zákazník O2 dostane od operátora tisícovku, kterou může využít na vybrané produkty. Díky této vánoční akci tak můžete mít nejnovější O2 Pods jen za 299 korun. Více se dozvíte na www.o2.cz

Výběr článků

Načítám