Hlavní obsah

S Gabrielou Dědičovou o tom, proč jsou šperky s laboratorními diamanty „in“

Novinky, Tiami s.r.o.

Fenomén laboratorních diamantů je na vzestupu. Proč má cenu dát jim přednost? Zeptali jsme se Gabriely Dědičové, jednatelky společnosti TIAMI, která jako první v České republice uvedla na trh kolekci zlatých šperků s lab-grown diamanty.

Foto: Tiami s.r.o.

Fenomén laboratorních diamantů je na vzestupu.

Článek

Jak dlouho pracujete ve šperkařství?

Poprvé jsem v tomto oboru začala pracovat přibližně před 10 lety. V české firmě zaměřené na investiční diamanty a diamantové šperky. Velice brzy jsem zjistila, že systém prodeje této společnosti mi nevyhovuje a odešla jsem. Obor diamantů mě však natolik zaujal, že jsem se rozhodla v něm pokračovat po vlastní ose.

Co Vás na tomto oboru baví?

Většinu času komunikujete s lidmi, kteří chtějí někomu udělat radost, a to vás prostě vždy pozitivně naladí. Zásnuby, svatby, narozeniny, významná životní jubilea… Dodává mi to energii a pocit uspokojení.

Proč jste se rozhodla vyměnit přírodní diamanty za laboratorní?

S narozením svého syna jsem přehodnotila svůj pohled na svět. Začalo mi více záležet na tom, v jakém prostředí bude vyrůstat. Co naše generace té jeho zanechá. Častěji se ke mně dostávaly informace o lab-grown diamantech, a tak jsem se o ně začala zajímat. Zalíbil se mi celý tento koncept.

Foto: Tiami s.r.o.

Posledních 5 let se těší stále větší oblibě i díky významným osobnostem, jako je vévodkyně ze Sussexu Meghan Markle nebo hollywoodská hvězda Leonardo diCaprio, který část svých peněz věnoval výzkumu těchto drahých kamenů.

Mnoho lidí věří tomu, že laboratorní diamanty nejsou stejné jako přírodní diamanty. Jak byste je přesvědčila?

Je to jednoduché. Pokud mají dvě věci stejné chemické, fyzikální i optické vlastnosti jako v tomto případě, jsou jednoduše stejné. Kdybyste měli vedle sebe dva diamanty. Jeden vytěžený a jeden laboratorní, nejste schopní to rozeznat. Dokonce i odborníci s mnohaletou praxí to nedokážou rozeznat bez mikroskopu nebo dokonce speciálních přístrojů.

Je to stejné jako s orchidejí. Pokud dáte vedle sebe orchidej vypěstovanou ve skleníku a orchidej, která vyrostla někde v tropech, nepoznáte rozdíl. Obě budou krásné.

V čem vidíte hlavní výhodu lab-grown diamantů?

Jsou vyráběné v laboratoři, takže se kvůli jejich těžbě nemusel změnit ráz ani ekosystém tamní krajiny. Při jejich výrobě je dvojnásobně nižší spotřeba energie, sedminásobně nižší spotřeba vody a také mnohonásobně nižší uhlíková stopa (dle studie globální výzkumné a poradenské společnosti Frost & Sullivan). Majitelé šperků s lab-grown diamanty mohou vlastnit tento drahokam bez špatného svědomí.

Foto: Tiami s.r.o.

Je možné odlišit lab-grown diamanty od přírodních volným okem?

Určitě ne. Je to velmi těžké i pro zkušené odborníky. K rozpoznávání jednotlivých diamantů se používá velmi drahé laboratorní vybavení.

Jak se hodnotí kvalita lab-grown diamantů?

Laboratorní diamanty se hodnotí úplně stejně jako těžené diamanty. Ve špercích TIAMI používáme diamanty, které vlastní IGI certifikáty od velikosti 0,20 ct. Posuzují se 4 základní parametry: váha, brus, barva a čistota. A samozřejmě i podparametry, jako jsou proporce brusu, symetrie nebo vyleštění.

Myslíte si, že jste opravdu první v ČR, kteří tyto kameny používají ve špercích?

Jsme určitě první, kteří takto veřejně vystupují, a navíc jsme jako první uvedli na trh kolekci šperků pouze z lab-grown diamantů. Víme, že jejich prodej roste – a to i na českém trhu.

Foto: Tiami s.r.o.

Na trhu máte první kolekci s lab-grown diamanty. Jak dlouho trvala její příprava? A proč právě Pure Line?

Příprava trvala něco přes půl roku. Vytvořit design, který tu zatím nikdo jiný nenabízí, je v dnešní době docela těžké. A proč Pure Line? Je k tomu hned více důvodů. Za prvé ekologie a udržitelnost. Koncept, který se prolíná celým naším projektem. Za druhé design, který je postaven na jemných, čistých linkách a minimalismu.

Kdo je Vaší cílovou skupinou?

Obecně všichni, kteří mají rádi krásné šperky a zároveň jim není lhostejná naše země a životní prostředí, kde žijeme. V našich očích je to pak hlavně generace mileniálů, kteří hodnotami udržitelnosti a ochrany životního prostředí žijí.

Foto: Tiami s.r.o.

Firemní strategie společnosti TIAMI je ekologie. To je velmi široké téma. Co si pod tím máme konkrétně představit?

Používáme laboratorně pěstované diamanty, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou šetrnější k naší planetě. Dárkové krabičky vyrábíme z biologicky plně odbouratelného materiálu a tiskneme si je sami na 3D tiskárně.

Používáme certifikáty pravosti vyrobené z recyklovaného plastu. Plastové obaly z IGI certifikátů, které chodí přímo z laboratoře, sbíráme a vracíme zpátky. Přepravní obaly máme vyrobeny z plně recyklovatelného materiálu. A dokonce i naše lepicí páska je papírová.

Výběr článků

Načítám