Hlavní obsah

Řemesla jsou stále žádanější. Víte, který řemeslník se nejvíc nadře? Odpověď našla studie Dříč roku

Novinky, Kláštorná Kalcia

Říká se, že řemeslo má zlaté dno. A zdá se, že toto rčení platí i v roce 2021. „Česko bylo vždy líhní kvalitních řemeslníků. I dnes řada lidí vykonává řemesla tradičním způsobem a jejich výrobky jsou kvalitní a velmi žádané. Je to manuálně náročná činnost, ale je po ní značná poptávka,“ vysvětluje ředitel Národního ústavu lidové kultury M. Šimša.

Foto: Kláštorná Kalcia

Tesaři si musí poradit s přesunem objemných trámů do těžko přístupných míst. Při pohybech velmi nerovnoměrně zatěžují tělo.

Článek

Míru dřiny u tradičních řemesel zmapoval průzkum pro studii Dříč roku, který pro značku Kláštorná Kalcia vedli vědci z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy ve spolupráci s Národním ústavem lidové kultury. Vybráno bylo sedm tradičních českých a moravských řemesel. Do studie se tak zapojili kameníci, koláři, kováři, pokrývači, skláři, tesaři a zvonaři. V rámci studie se zaznamenávala pohybová aktivita tří zástupců každého z řemesel, jejichž výsledky se zprůměrovaly. Měřil se počet kroků, čas strávený intenzivním pohybem, kalorický výdej nebo teplota či vlhkosti vzduchu.

Uhodnete, které řemeslo je největší dřina?

Výsledky ukázaly, že největšími dříči jsou kameníci, po nichž následují tesaři, skláři, pokrývači, zvonaři, koláři a kováři. Z měření vyplynulo, že řemeslníci při práci denně stráví 45–90 minut ve středně intenzivním pohybu. „Dospělí lidé by podle doporučení WHO měli strávit 150–300 minut aerobní fyzické aktivity ve střední intenzitě týdně. Ideální je, pokud je tento čas v týdnu rozložen do více intervalů. Kameníci, tesaři a skláři tohoto limitu dosáhnou již během druhé pracovní směny,“ komentuje výsledky MUDr. Marie Skalská, členka expertního týmu projektu Dříč roku. Kameníci a tesaři se umístili také na předních příčkách v průměrném počtu spálených kalorií.

Foto: Kláštorná Kalcia

Pro koláře je náročné celodenní ruční řezání rámovou pilou nebo hoblování, což je náporem nejen pro ruce, ale i celé tělo.

Foto: Kláštorná Kalcia

Pro kováře je nejnáročnější práce u kovadliny s rozžhaveným železem, a to hlavně v letním období.

Foto: Kláštorná Kalcia

Pro pokrývače bývá těžký zejména přesun materiálu na střechu, neboť tradiční pokrývači střech tvoří ručně bez mechanizace.

Foto: Kláštorná Kalcia

Sklářské pece mívají při práci až 1120 °C, což je hlavně v létě velmi náročné. Velmi důležitá je také zručnost.

Foto: Kláštorná Kalcia

Pro zvonaře jsou nejnáročnější slévárenské práce u pece. Musí být silní, neboť pomocí kladkostroje tahají těžké zvony.

Dříči by měli odpočívat, zdravě se hýbat a doplňovat vápník

Fyzicky náročné profese je důležité prokládat odpočinkem a lehkým pohybem. Skvěle se pro to hodí plavání, jóga nebo tzv. funkční trénink,“ uvádí lékařka a fitness instruktorka Marie Skalská. Lidé, kteří těžkou práci pravidelně vykonávají, by také měli dbát na dostatečný pitný režim, vyvážený jídelníček a doplňování potřebných vitamínů a minerálů, zejména množství přijímaného vápníku, jehož doporučená dávka pro dospělé je 1000 mg denně. Přirozeným zdrojem vápníku mohou být i minerální vody, například Kláštorná Kalcia s vápníkem, která za vznikem studie Dříč roku stojí.

I když se největší dříči v práci často nezastaví, neznamená to, že by měli na pohyb ve volném čase rezignovat. „Právě vzhledem k velké fyzické zátěži by měli dbát na optimální kompenzaci, aby zapojili i ty svalové skupiny, které při práci tolik nenamáhají,“ dodává MUDr. Marie Skalská.

Výběr článků

Načítám