Hlavní obsah

Přibývá lidí se syndromem počítačového vidění. Patříte mezi ně i vy?

Novinky, Lentiamo

Problémy se zaostřením, bolesti krční páteře, únava a pálení očí, rozmazané vidění, slzení, bolesti hlavy, malátnost. Zažíváte u počítače některou z těchto potíží nebo jejich kombinaci? Nejste sami, lidí s tzv. syndromem počítačového vidění podle odborníků přibývá.

Foto: Shutterstock

Při práci na počítači mrkáme až 3x méně než obvykle, což vede k únavě očí

Článek

Během pandemie se většina našich pracovních i osobních aktivit přesunula k obrazovkám digitálních zařízení. Deset i více hodin před monitorem pro mnohé není výjimkou, přitom už po dvou hodinách se začínají projevovat symptomy, které negativně ovlivnují pracovní produktivitu i fyzickou a psychickou pohodu. Odborníci se shodují, že problémem není samotná obrazovka, ale častěji nedostatečné zvlhčení oka, špatné pracovní návyky, nevhodné osvětlení nebo nekorigované vady zraku.

Foto: Bausch and Lomb

Kontaktní čočky pro digitální dobu Bausch and Lomb Ultra

Nedostatečná vlhkost

Věděli jste, že při práci na počítači mrkáme až 3x méně než obvykle? Oči se tak dost nelubrikují pomocí slz, což vede k jejich únavě a pálení. Udržet oko dostatečně zvlhčené pomohou například kontaktní čočky pro digitální dobu Bausch and Lomb Ultra, které díky vysokému obsahu vody zajistí 95% zvlhčení oka po dobu 16 hodin. Existují i v multifokální variantě a pro astigmatiky. Vyzkoušejte také oční kapky s lubrikačním efektem a v topné sezóně pomůže zvlhčovač vzduchu.

Špatné návyky

Počítač (či tablet, telefon) mějte ve vzdálenosti 30–40 centimetrů od obličeje. Horní hrana počítače by měla být v úrovni očí. Pro oči není přirozené dívat se hodiny na stejnou krátkou vzdálenost a unavuje je to. Nepodceňujte proto přestávky. Jednoduché pravidlo 20-20-20 radí dát si každých dvacet minut dvacetivteřinovou pauzu a během ní se zadívat do vzdálenosti 20 stop (cca 6 metrů), například z okna. Každé dvě hodiny si udělejte patnáctiminutovou přestávku od obrazovek.

Nevhodné osvětlení

Umělé osvětlení, ve kterém teď trávíme většinu času, oči unavuje mnohem dříve než denní světlo. Vyhněte se klasickým žárovkám, které vyzařují převahu žlutého a červeného světla, a také blikajícím zářivkám. Řešením, jak se co nejvíce přiblížit dennímu světlu, jsou tzv. celospektrální zdroje světla. Ujistěte se také, že při sezení nevrháte na monitor stín, problematický je také odraz světla. Jas a kontrast na monitoru upravte vzhledem k okolnímu osvětlení - čím více okolního světla, tím vyšší jas monitoru a naopak.

Drobnými úpravami návyků a pracovního prostředí můžete syndromu počítačového vidění předcházet nebo jeho projevy výrazně snížit. Důležité jsou také pravidelné preventivní prohlídky, které mohou odhalit nekorigované vady zraku.

Výběr článků

Načítám