Hlavní obsah

Navštivte Postupim a okolí: tipy pro jedinečné zážitky

Komerční článekČesko-německá obchodní komora

Město Postupim ležící jen kousek od Berlína hrálo v dějinách mnohokrát velkou roli, a právě tam se rozhodovaly historicky důležité události. Navštivte místa, kde se před 75 lety reorganizoval svět nebo obdivujte některé s překrásných zámků a zahrad, které figurují na seznamu světového dědictví UNESCO.

Foto: © TMB Fotoarchiv Zibell

Belveder Pfingstberg

Článek

Speciální výstava 75 let Postupimské konference

V roce 2020 si připomínáme 75. výročí Postupimské konference. Při této příležitosti Nadace pro pruské zámky a zahrady připravila speciální výstavu „Reorganizace světa“, kterou bude možné shlédnout na zámku Cecilienhof od 1. května do 1. listopadu 2020. Výstava se bude zabývat nejenom známými osobnostmi, jako jsou Churchill, Stalin a Truman. Poprvé bude prostor věnován i svědkům z Číny a členům štábu. A tak se Britka Joy Hunter, tehdejší sekretářka při konferenci, stala téměř vedoucí postavou této výstavy. Na místě se budete dokonce moci podívat do jejího deníku.

Více informací ZDE.

Foto: © TMB Zibell 1030

Zámek Cecilienhof

Světové dědictví UNESCO v Postupimi

Mnoho postupimských zámků a parků je již 30 let součástí světového dědictví UNESCO. Patří mezi ně palác Sanssouci, Nový palác v parku Sanssouci, zámek Cecilienhof a Mramorový palác v Nové zahradě, ale také zámek Babelsberg ve stejnojmenném parku. Mezi památky UNESCO patří také mnoho dalších pozoruhodných budov a areálů, jako například observatoř v Babelsbergu, Belveder na kopci Pfingstberg či ruská kolonie Alexandrovka v Postupimi. Jeden den v Postupimi uběhne rychleji, než si myslíte. Proto si pro návštěvu tohoto města raději naplánujte prodloužený víkend. Zkuste zároveň zažít město bez aut a projezděte ho na kole. Více informací ZDE.

Foto: © TMB Fotoarchiv Lehmann

Jezero Werbellinsee

Biosférická rezervace UNESCO Schorfheide Chorin

V Grumsinu na vás čeká čerstvý vzduch. Vysoké staré bukové stromy tvoří stinnou střechu z listů, pod níž je v létě příjemně chladno. Jako část biosférické rezervace UNESCO Schorfheide Chorin je Grumsin díky bukovému pralesu od roku 1990 místem světového dědictví a letos slaví své třicetileté výročí. Biosférická rezervace Schorfheide Chorin, která se nachází severovýchodně od Berlína, je působivou kulturní krajinou. Oblast zemských okresů Uckermark a Barnim, která byla formována v době ledové, zahrnuje kolem 240 jezer, tisíce rašelinišť a rozsáhlé louky a pole. Téměř polovina plochy je zalesněna. Přes území biosférické rezervace vede atraktivní cyklostezka Berlín-Usedom. Nasednout na kolo můžete v Berlíně, ale ještě lepší je vyrazit z Bernau (dobré spojení městskou hromadnou dopravou z Berlína). Ideální, pokud máte s sebou vlastní kolo. Nejvhodnějším časem pro zdolání této cyklostezky je léto, neboť velké části stezky vedou skrze les, kde se můžete ukrýt v příjemném stínu. Až budete míjet jezero Werbellinsee, zastavte se u něj na chvíli: Ať už ke koupání v krásně čisté a chladné vodě, k návštěvě přilehlého loveckého zámečku Groß Schönebeck nebo Wildpark Schorfheide. Pokud toužíte po krásném výhledu, vystoupejte na vyhlídku Biorama, kde se vám naskytne úchvatný výhled na rozsáhlou zalesněnou krajinu.  V nedalekém městečku Joachimsthal se nachází císařské nádraží zvané Kaiserbahnhof. Odtud se můžete vrátit vlakem do Berlína.

Více informací ZDE a TADY.

Foto: © TMB S. Lehmann

Grumsin

Národní park Dolní Poodří

Široká řeka, lužní divočina, ticho. V národním parku Dolní Poodří je velmi důležitá ohleduplná turistika. Národní park oslaví v roce 2020 25 let od svého vzniku. Podél polské hranice, severovýchodně od Braniborska, si můžete užít dálkovou cyklostezku Odra-Lužická Nisa, která letos taktéž slaví pětadvacetileté výročí. Tato dálková cyklotrasa vede z České republiky přes Sasko do Braniborska, a poté do Pomořanska k Baltskému moři. A zastávky v Braniborsku, které je dobré navštívit: Forst v Lužici (Růžová zahrada), Chotěbuz a Sprévský les, klášter Neuzelle a město Eisenhüttenstadt. Není nutné absolvovat celou trasu cyklostezky Odra-Lužická Nisa.  Dopřejte si však požitek z  krásné přírody v národním parku Dolní Poodří: Přijeďte do Schwedt Oder (například vlakem z Berlína) a odtud se vydejte na kole. Pokud chcete poznat tuto krajinu z pohledu od vody, i to je možné - nastupte do kánoe. Doporučujeme kanoistické výlety s průvodcem. V regionu kolem Schwedtu a v národním parku můžete pozorovat flóru a faunu velice zblízka: Kolem 200 000 vodních ptáků migruje na podzim a na jaře kolem oderské nížiny. Každoročně v říjnu navštíví na několik týdnů severní údolí Dolní Odry až 15 000 jeřábů. A to není vše. Bylo zde pozorováno asi 284 různých druhů ptáků. Je to tak zároveň ráj pro pozorovatele ptáků. Více informací ZDE.

Foto: © TMB Fotoarchiv Lehmann

Přehledně značené cyklostezky

Tropical Islands - Braniborské tropy

Tropical Islands slaví v roce 2020 své 15. výročí. Braniborské tropy vzkvétají a neustále rostou: V roce 2019 přivítal resort 1,2 milionu návštěvníků, z nichž 480 tisíc zde zůstalo přes noc. V Tropical Islands reagují na neustálý nárůst počtu noclehů a v roce 2020 bude dobudováno další venkovní ubytování. Právě letos do konce léta bude dokončen další komplex prázdninových domů skládající se ze 135 domů. Do poloviny roku bude postaveno prvních 79 domů ve třech různých variantách. Na velkém obytném prostoru o rozloze 50 m² si hosté mohou vybrat mezi domy pro čtyři nebo šest osob, případně sloučené domy s možností ubytovat až 12 osob. Vzhledem k důrazu na výrobu energie šetrným způsobem k životnímu prostředí se staví také bloková tepelná elektrárna. Očekává se, že zbývajících 56 domů bude dokončeno v srpnu 2020. Díky této výstavbě zvyšují Tropical Islands počet rekreačních domů ze 113 na 248. Další atrakcí ve venkovní oblasti je surfovací vlna Pororoca. Více informací ZDE.

Foto: © Tropicallslands

Pohled na Tropical Islands

Další inspiraci pro cesty do Braniborska najdete zde: www.brandenburg-tourism.com

Výběr článků

Načítám