Hlavní obsah

Mincovna vyrazila desetikilovou minci ze zlata

Novinky, Česká mincovna

Čtrnáct milionů korun v jednom kusu zlata s reliéfem národního symbolu Českého lva o nominální hodnotě 80 000,- novozéladských dolarů opatřený bezpečnostním prvkem. To je nový Český rekord České Mincovny, je pravděpodobně čtvrtou na světě, která tak velikou minci dokáže vyrobit. Unikátní je mince právě i hologramem.

Foto: Česká mincovna

Mincovna vyrazila desetikilovou minci ze zlata

Článek

Jako první razili deset kusů o hmotnosti pět kilogramů a obratem ražby byly všechny prodány. „První extra těžkou zlatou minci jsme razili loni v červnu a držíme za ní první zápis do České knihy rekordů. Dnes jsme největší hmotnost sériově vyráběné mince poopravili na deset kilogramů. Jenže u nás to není pokus o rekord. My ji musíme vyrazit na první dobrou,“ uvedla mluvčí mincovny Lenka Klimentová. Dá se podle ní říci, že jde o unikát ražený touto technologií široko-daleko nevídaný. V emisi bylo připraveno pět kusů a v den ražby již měly své zájemce z České republiky všechny.

Myšlenka razit z ryzího zlata větší průměry než obvyklých 90 milimetrů a vyšší hmotnosti než 1000 gramů vznikla zhruba před čtyřmi lety. V době práce na vysokohmotnostní minci pro ČNB v jablonecké České mincovně zjistili, že mezi investory by o vyšší hmotnosti, než je obvyklé, byl zájem a tato cesta je perspektivní.

„Vysokohmotnostní mince s hologramem razíme s pomocí speciálního hydraulického lisu, který byl zkonstruován přímo pro tento účel. Jedná se o jediný stroj svého druhu na světě – žádný jiný lis nedisponuje takovou konfigurací a technickými parametry,“ vysvětlil výrobní ředitel Stanislav Bachtík s tím, že kvůli jeho rozměrům a značné hmotnosti pro něj v České mincovně museli vybudovat speciální pracoviště. Příprava ražby byla extrémně složitá a vlastní ražba ještě složitější, protože se pracuje i s extrémní silou stroje.

Obří Český lev je úctyhodný nejen svou váhou ale opět obsahuje nejnovější bezpečnostní nanoprvek, ražený hologram ve tvaru štítu umístěný v dolní části reverzní strany mince. „Zatímco pozorování holografického ochranného prvku je velmi snadné, jeho výroba je mimořádně obtížná, a tak ho nelze spolehlivě napodobit,“ dodává šéf marketingu Jaroslav Černý.

Tento hologram je prvkem nejen ochranným, ale také okrasným. Toto řešení získalo své pojmenování anglickou slovní hříčkou CZECH SECURITY CHECK. Stejně jako mince samotná je věnovaný vyobrazení českého lva. K tomu, abyste ochranný prvek spatřili, nepotřebujete žádné specializované zařízení – je viditelný pouhým okem. Po nasvícení pod určitým úhlem se ve štítu objeví skrytý „pohyblivý“ obrazec.

Přestože jsou Čeští lvi primárně investičními mincemi, jejich umělecké kvality jsou nezpochybnitelné. Autorem je již pátým rokem mladý umělec Asamat Baltaev, který patří k nejzářivějším hvězdám české medailérské scény. „Jeho dílo vyniká mimořádnými detaily a výškou reliéfu. Pro každý rok tvoří Českého lva v novém designu,“ dodala mluvčí mincovny.

Lenka Klimentová

tisková mluvčí ČM

Výběr článků

Načítám