Hlavní obsah

Malá dívka vyhrála boj nad zákeřnou chorobou. Rodině pomohl v nesnázi nadační fond

Novinky, McDonald’s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když malé dítě vážně onemocní, z minuty na minutu se život rodičů, sourozenců a ostatních členů rodiny obrátí naruby a vše ostatní přestává být v tu chvíli důležité. Malý pacient je znenadání v nemocnici, sám v cizím prostředí, kde podstupuje náročnou léčbu.

Foto: McDonald’s

Nadační fond pomohl rodině vážně nemocné dívky být spolu

Článek

Přenesme se do roku 2016, kdy se pro rodinu Vlkovu změnil život. Desetiletá Zuzanka vážně onemocněla a odstartoval tak pro ni i celou rodinu maraton stresu a starostí.  „Když jsme se na začátku září 2016 dozvěděli, že naše dcera Zuzka má Ewingův sarkom – zhoubný nádor kosti, byl to pro nás obrovský šok. Místo toho, aby usedla do školní lavice v páté třídě, musela podstoupit náročnou léčbu na dětské onkologii v Motole,“ vzpomíná na začátek léčby své dcery maminka Veronika. Lékaři museli Zuzce do nohy napadené zhoubným nádorem voperovat kostní štěp. V roce 2018, po více než roční úspěšné léčbě, začala Zuzanka opět chodit bez berlí. Vypadalo to, že si Zuzka i její rodina může oddechnout. Bohužel se dostavily komplikace a Zuzka se musela vrátit na začátku prázdnin v roce 2019 do nemocnice v Motole.

Pomoc přišla v pravou chvíli

Vlkovi denně řešili vedle strachu a stesku i časovou tíseň, jak být se Zuzkou co nejvíc, jak dojet do nemocnice a zpět. Často také museli shánět hlídání pro mladšího syna, protože pro něj bylo cestování náročné. Řešením pro ně bylo ubytování co nejblíž nemocnici, aby mohli být Zuzce na blízku od rána do večera.  Podle slov Veroniky Vlkové, maminky Zuzky, jim naštěstí přišel na pomoc Nadační fond Dům Ronalda McDonalda (DRMcD). Díky finanční podpoře mohla rodina využít ubytování v areálu nemocnice a být tak Zuzce nablízku.  

Příběh Zuzky má zdárný vývoj. Po čtyřech letech Zuzka chodí do školy a je zdravá. Pro rodinu Vlkových snad už zůstanou uplynulé roky jen vzpomínkou. Nicméně stovky rodin denně stále bojují, strachují se o dítě, stýská se jim a přitom nemají peníze na ubytování blízko nemocnice. Přitom pomoc by jim umožnila být ve větším klidu a být pro nemocné dítě plnou oporou.

Aby mohly být rodiny spolu

Posláním Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda je pomáhat rodinám a dětem zůstat spolu po celou dobu jejich zdlouhavé a těžké léčby. Aby mohl poskytnout rodinám kompletní zázemí a péči, postaví tato charitativní organizace v motolské nemocnici první Dům Ronalda McDonalda v Čechách. „V Domě Ronalda McDonalda budeme mít možnost poskytovat rodinám víc než jen kvalitní ubytování zdarma, ale i kompletní zázemí nezbytné pro život celé rodiny,“ vysvětluje Ivana Pešatová z DRMcD.

Nadační fond Dům Ronalda McDonalda byl v České republice založen v roce 2002 a je součástí celosvětové sítě charitativních organizací Ronald McDonald House Charities. U jeho zrodu stála společnost McDonald’s, která jeho činnost i nadále finančně podporuje.

Výběr článků

Načítám