Hlavní obsah

Končíte s uhlím? Nemáte plyn? Vytápění dřevěnými peletami je levné a bez práce

Novinky, Česká peleta

Staré uhelné kotle se musí vyměnit do září 2022. Populární náhradou jsou automatické kotle na dřevěné pelety. V obcích, které nemají plynovou přípojku, jde často o jedinou finančně dostupnou alternativu. Na výměnu navíc štědře přispívá stát, proplatí až 85 % nákladů. A pelet je u nás dokonce nadbytek, lisují se z piliny všude, kde se řeže dřevo.

Foto: Česká peleta / EPC

Automatický kotel na pelety si sám přikládá palivo

Článek

Levnější než plyn a elektřina, zdravější než uhlí a pohodlnější než dřevo – to je vytápění dřevěnými peletami. Jde o malé válečky lisované z dřevěné piliny, které na rozdíl od polínek nemusíte do kotle přikládat. Automatický kotel si je dopraví ze zásobníku sám podle potřeby. Výkon kotle se řídí přes termostat.

„Doma si zřídíte sklad, kam pelety jednou za rok doveze cisterna nebo nákladní vůz, všechno ostatní je automatizované. Většinu roku ani nepoznáte, že máte kotel na pevná paliva,“ uvádí Vladimír Stupavský, předseda národní asociace Klastr Česká peleta.

Rodinný dům můžete vytápět automatickým kotlem na pelety, ale stejně dobrá volba jsou interiérová kamna s výměníkem. Záleží na vás, jestli se rádi díváte do plamenů, nebo chcete mít zdroj tepla schovaný v kotelně. Vždy si ovšem zjistěte, jaký potřebujete výkon podle velikosti a tepelných ztrát budovy. Celým procesem vás provede článek Jak vybrat kotel.

 Vytápíme komfortně, ale hlavně ekonomicky

Topení peletami přitom není o mnoho dražší než vytápění hnědým uhlím. Letos stoupaly ceny elektřiny, plynu i uhlí, zatímco ceny dřevěných pelet se snižovaly (spočítejte si náklady na vytápění). Vůbec nejlevnější je palivové dřevo (i kvůli kůrovci), jenže to se musí naštípat, usušit a přikládat do kotle. Díky peletám topíte dřevem, ale bez práce, v automatických kotlích.

Foto: Česká peleta / EPC

Pelety je potřeba doplnit jednou týdně ze sáčků

Náklady na vytápění se dají ovlivnit správným výběrem kotle a také obezřetnou volbou dodavatele pelet. Kotle nebo kamna by měly mít co nejvyšší účinnost. A u pelet je to zaručeno - automatické peletové kotle spalují velice efektivně, účinnost přesahuje 90 procent. U paliva zase záleží na výhřevnosti – kolik pelet musíte spálit, abyste získali určitý objem tepla. Čím vyšší výhřevnost, tím méně potřebujete paliva.

Kvalitu dřevěných pelet hlídá všude na světě certifikační systém ENplus®. Kdykoli uvidíte na sáčku pelet nebo u dodavatele kulaté razítko s touto značkou, můžete si být jisti, že kvalita paliva je průběžně sledována a je vždy prvotřídní. „Naopak varujeme před levnějšími peletami z Východu, které nemají certifikaci ENplus. Nekvalitního paliva spálíte víc, takže neušetříte, a ještě vám může poškodit kotel,“ upozorňuje Vladimír Stupavský.

Foto: Česká peleta

Cisterna nafouká pelety pohodlně až ke kotli

V Česku zatím funguje 39 peletáren, kde se vyrábějí vysoce kvalitní pelety. Letos se u nás vyrobí asi půl milionu tun, což pohodlně stačí pro 100 tisíc domácností. 97 % českých pelet přitom má certifikaci ENplus®. Nejrychleji najdete dodavatele pelet přes národní vyhledávač Koupitpelety.cz.

Výběr článků

Načítám