Hlavní obsah

Jak se bránit před rostoucími cenami elektřiny? Řešením je fotovoltaická elektrárna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé klasických rodinných domů dnes ročně utratí až 30 000 Kč za elektřinu. Vzhledem k rapidnímu růstu její ceny se tato částka za pár let může až zdvojnásobit. Jak se ochránit proti nekontrolovatelně rostoucím cenám energie v budoucnosti? Řešením je investice do nezávislosti na elektrické síti například investicí do fotovoltaické elektrárny.

Foto: SolidSun

Fotovoltaická elektrárna na rodinném domku

Článek

V 90. letech vyšla domácnosti kilowatthodina elektřiny v průměru na 60 haléřů. Dnes je tato cena přibližně 4 Kč, tedy téměř 7násobná. Podle webu Českého statistického úřadu navíc jen v minulém roce vzrostla cena elektřiny o celých 10 %. Pokud používáte elektřinu i na vytápění a ohřev vody, roční skok v nákladech může být ještě vyšší.

Foto: SolidSun

Tabulka ročních plateb za elektřinu v rodinném domku

V tabulce lze vidět, jak se mohou vyvíjet roční platby za elektřinu pro průměrný rodinný domek, který nyní platí 30 000 Kč za rok. Pří mírném meziročním růstu cen elektřiny o 3 % bude roční částka za 15 let činit 45 378 Kč, tedy o polovinu více než dnes. Při 10% růstu pak téměř čtyřnásobek dnešní částky.

Co to znamená pro naši kapsu v následujících letech? Pokud bude trend pokračovat, do 10 let nás vyjde zásobení domácnosti elektřinou až na dvojnásobek. Pokud pro nás vývoj cen bude optimističtější, i tak budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. Růst cen energií se totiž i při nízkém procentu navýšení projeví v řádech desítek tisíc. Kam až se cena elektřiny může dostat, ukazuje příklad Německa, kde je aktuálně kilowatthodina dvakrát dražší, tedy téměř 8 Kč, a její cena neustále roste.

Jak se tedy můžeme před růstem cen energií ochránit? 

Jednou z možností je zafixování aktuální ceny energie s dodavatelem. Tím si ale zdražení energie jen odkládáme. Druhým řešením, jak dlouhodobě ušetřit za energie, může být pořízení fotovoltaické elektrárny. Díky ní se totiž stáváte částečně nezávislými na distributorech energií. Vaše domácnost totiž prvotně spotřebovává energii ze slunce, a až při jejím nedostatku začnete čerpat energii ze sítě. Pokud byste využívali stávající elektrické sítě v pesimistickém případě z poloviny, v optimistickém až ze 75 %, sice se nezbavíte nutnosti platit dodavateli elektřiny, ale podstatně snížíte své náklady. Ve slunných dnech pak může vaše domácnost jet zdarma.

„Fotovoltaice se věnujeme přes deset let, proto můžeme čerpat ze zkušeností a dat, které jsme za tu dobu nasbírali. Z analýz nám jednoznačně vyplývá, že pořízením fotovoltaické elektrárny se její majitel stává nejen z velké části nezávislým na dodavatelích elektrické energie, ale hlavně, a to je nejdůležitější, rapidně snižuje svoje náklady na elektřinu. Obzvláště důležité je toto hledisko pro majitele nemovitostí, kteří elektřinou i ohřívají vodu a topí. V době, kdy ceny elektřiny rostou každým rokem, je pořízení fotovoltaické elektrárny finančně nesmírně odpovědný krok,“ říká Pavlína Kolderová výkonná ředitelka společnosti SolidSun, předního českého dodavatele fotovoltaických elektráren.

Výběr článků

Načítám