Hlavní obsah

Jak posílit imunitu u dětí? Jejich zdraví je přeci to nejcennější

Novinky, BENU.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod z letního na chladné počasí s sebou vždy nese nepříjemné riziko vzniku nachlazení. Návrat do dětských kolektivů vždy přináší i další riziko oslabení organismu.

Foto: BENU.cz

Přechod z letního na chladné počasí s sebou vždy nese nepříjemné riziko vzniku nachlazení

Článek

Nikdo si nepřeje, aby ihned po začátku podzimních plískanic zůstal doma na paragrafu. Vsaďte raději na účinné tipy, jak včas posílit obranyschopnost vašeho dítěte.

Vitamínem C všechno začíná

O této látce se všude hovoří již koncem léta. Proč tomu tak ale je? Věděli jste například, že vitamín C je důležitý stavební kámen a jeden z pilířů naší obranyschopnosti? Přitom si tuto látku naše tělo nedokáže nijak vyrobit samo, a musíme ji tak do organismu neustále dodávat. Vitamíny na imunitu dětí jsou základem pro dobře fungující imunitní systém. Vitamín C přitom pozitivně působí také na správný vývoj kostí, zubů, dásní, kůže nebo chrupavek.

Tyhle vitamíny musíme tělu neustále dodávat

Vitamín C není jediný, který zajišťuje pevnou obranyschopnost. Společně s vitamínem A a D tvoří pevný štít, co odolá i větší zátěži. Přitom ani jeden z těchto vitamínů naše tělo neumí vyprodukovat, a musíme jej dodávat v podobě zdravé a bohaté stravy nebo výživových doplňků. V současné době je velmi oblíbený způsob, jak dětem vitamíny dodávat, například speciální vitamínový bonbón. Dětem chutná – a vy máte jistotu, že mají pro svou imunitu vše potřebné.

Betaglukany dokážou zatočit s patogenními látkami

Občas by si pro své dítě člověk jednoduše přál, aby jej ochraňoval kouzelný drak, který zneškodní cizí bakterie, viry, parazity a plísně. Přesně na tomto mechanismu fungují betaglukany. Tyto aktivní polysacharidy získané z buněčné stěny různých prospěšných hub, jako je hlíva ústřičná, dokážou aktivovat makrofágy – imunitní buňky schopné pohlcovat škodlivé patogenní látky. Navíc betaglukany působí jako silné antioxidanty bojující proti volným radikálům. Tyto přípravky jsou přitom vhodné již pro ty nejmenší, například sirup Hlíváček je určen již pro děti od 1 roku.

Probiotika dokážou podpořit obranyschopnost

Užívat během chladných měsíců pravidelně probiotika je výhodné. Právě probiotika patří do řady 7 tipů, jak posílit imunitní systém. Laktobacily a bifibakterie kromě příznivého působení na stav střevní mikroflóry dokážou také likvidovat patogenní organismy. Upevňují tak imunitu, která se z velké části tvoří právě ve střevní sliznici. Probiotické látky se tak starají o správné fungování buněk imunitního systému. Jejich pravidelné užívání se obzvláště během podzimu a zimy doporučuje jak dospělým, tak dětem.

Přirozený pohyb? Ideálně denně

Jak jsme již zmínili, imunita se tvoří ve střevech. A ty pro svou bezproblémovou funkci nezbytně vyžadují pohyb. Není nutné dítě zapisovat do pohybových aktivit, které nepřísluší jeho věku, mnohem lepší je pravidelný a přirozený každodenní pohyb. Najděte si chvilku, abyste si denně s dítětem povykládali na procházce. Stačí, když se budete každý den pohybovat venku za každého počasí, a výrazně tak pomůžete budovat svůj i dětský obranný systém.

Dětská duše je křehká

Stejně, jako předchozí měsíce plné změn zamávaly s psychikou dospělých, tak se tato situace promítla i na dětské psychice. Děti mnohem více než kdy dříve potřebují aktuální stav vysvětlit a podat pomocnou ruku. Svůj strach jste si zřejmě již zpracovali, nyní je třeba se dívat dopředu a dopřát si velkou porci radosti. Podporujte své dítě v jeho zájmech, snažte se mu naslouchat a porozumět, vytvářejte společné kreativní, sportovní i klidové chvilky. Podporujte zdravé sebevědomí dítěte.

Další stavební jednotkou pro pevnou obranyschopnost je zdravá a vyvážená strava bohatá na zeleninu a ovoce. Zkuste přehodnotit, zda je výživa vašeho dítěte v pořádku, nebo zda byste pro jeho imunitu mohli udělat o něco více.

Výběr článků

Načítám