Hlavní obsah

Jak moc škodlivá je agresivní reklama?

Novinky, ESET software spol. s r.o.

Ačkoli jsme si na různá vyskakovací reklamní okna a bannery na webových stránkách již zvykli, jen málokomu čas od času neznepříjemní práci na počítači. Softwaru, který zobrazuje reklamu, se říká adware. Kdy může být nebezpečný a jak se mu vyhnout?

Foto: ESET software spol. s r.o.

Jak moc škodlivá je agresivní reklama?

Článek

Adware je zkratka termínu „advertising-supported software“. Obvykle sám otevře nové vyskakovací okno (tzv. pop-up okno) s reklamou v internetovém prohlížeči nebo v něm změní nastavení výchozí domovské stránky.

Reklama přitom bývá často naprosto legitimní a neškodná, a to i přes to, že nás obtěžuje. Reklamu využívají například výrobci volně šiřitelných a bezplatných programů, takzvaného freewaru, aby si finančně zajistili vývoj vlastní aplikace. Platí to ale také opačně. I adware může škodit a být nebezpečný.

Kdy může reklama škodit

Agresivní zobrazování reklamy má v první řadě hlavně negativní vliv na výkon našeho počítače nebo telefonu a prakticky nám znemožňuje normální prohlížení internetových stránek. Větší problém nastává v okamžiku, kdy nám autoři škodlivého kódu nabídnou jejím prostřednictvím odkaz, který nás odvede na nebezpečné webové stránky. A na nich již můžeme narazit na škodlivý kód, který infikuje naše zařízení. Adware může také sbírat údaje o našem chování na internetu. A ani tyto údaje nemusí být pro útočníky bezcenné. Jakékoli informace o uživatelích jim pomohou s přípravou nových strategií a útoků, například prostřednictvím technik sociálního inženýrství.

Adware může být také prostředníkem pro různé podvodné nabídky, tedy scam. Inzerované zboží v takovém případě ale nemá slibovanou kvalitu nebo po objednání vůbec nedorazí. Výjimkou nejsou ani lákavé bannery a reklama s nabídkami investic do kryptoměn. Jak asi tušíte, peníze, které podvodníkům pošlete, nemáte šanci získat zpět.

Adware můžeme poznat podle následujícího chování:

  • Reklama se rozpíná přes celou obrazovku a zakrývá zbytek obsahu;
  • Reklam je najednou velké množství;
  • Okno s reklamou nelze zavřít;
  • Nastavení vašeho prohlížeče (domovské stránky) nebo aplikace se změnilo, aniž byste něco udělali;
  • Reklamní obsah na webu vás přesměrovává na jiné nechtěné stránky;
  • Prohlížení webových stránek je velmi pomalé;
  • Zařízení se vám často zasekává nebo najednou nemá obvyklý výkon;
  • V zařízení se najednou bez toho, aniž byste cokoli udělali, objeví nové aplikace nebo nová rozšíření v internetovém prohlížeči;
  • Automaticky se stahují do zařízení programy, které nechcete.

Jak se adwaru zbavit?

Adware si bohužel často stáhneme do zařízení sami. Nejčastěji na něj narazíme při stahování aplikací nebo her z neoficiálních obchodů nebo různých fór.

Vhodným nástrojem, který vám pomůže adware v zařízení detekovat, je antivirový program. Jednoduše si bezpečnostní software nainstalujete do počítače nebo do chytrého telefonu a spustíte kontrolu. Antivir vás navíc ochrání i před jiným malwarem, například spywarem.

Výběr článků

Načítám