Hlavní obsah

Jak dětem neznechutit první lyžování? Základem je nespěchat

Novinky, Sazka

Lyžařská sezona je tady, což pro mnohé rodiče znamená nelehkou výzvu vyrazit s dětmi poprvé na lyže. I kdybyste jednou chtěli mít doma závodníka, není radno tlačit na pilu a s první výpravou na sjezdovku se příliš unáhlit. Stránka Sport v okolí popisuje, kdy a jak je ideální s lyžemi začít.

Foto: Sazka

Jak dětem neznechutit první lyžování? Základem je nespěchat

Článek

Kdy prvně obout lyžičky?

Na první lyžování opravdu není nutné spěchat. Jako ideální se označuje věk čtyři až pět let. Spousta dětí ovšem na horách prakticky vyrůstá a naučí se lyžovat ještě dřív. Hlavní je podle stránky Sportvokoli.cz na děti příliš netlačit, nekřičet a nechat je postupně si na lyže zvykat. Myslete na to, že lyžování by pro děti mělo být především zábavou, aby si k němu samy vybudovaly pozitivní vztah. Užitečné proto může být začít se učit v lyžařských školičkách, kde dětí bude víc, užijí si ve skupině spoustu zábavy a instruktoři budou připraveni na učení dětí hravou formou.

Jak na výběr lyží? 

Správně by lyže dětem měly sahat po nos, kupovat jim delší nemá smysl, protože s příliš dlouhými lyžemi se budou zbytečně trápit. Pokud byste proto chtěli ušetřit a nekupovat dětem nové lyže novou sezonu, půjčte jim lyžičky i lyžařské boty v půjčovně. Tam vám navíc s výběrem poradí zkušení odborníci, takže si s výběrem vybavení nebudete muset lámat hlavu. Hůlky nejmenší lyžaři nepotřebují vůbec, naopak jim učení spíš ztěžují. Jezdit s nimi by proto měly děti až od čtvrtého či pátého roku.

Co se zimou a bolestí? 

Pamatujte na to, že děti jsou na zimu a mráz obzvlášť velmi citlivé, proto se na ně musíte důkladně připravit. Abyste jim výlety do hor zbytečně neznechutili, nepodceňujte teplé a nepromokavé oblečení a potřebné bezpečnostní doplňky. Bolesti a zimě se vy i děti můžete vyvarovat také pořádnou rozcvičkou. Vyhraďte si 5 až 10 minut a společně se před lyžováním pořádně protáhněte a zahřejte, abyste předešli následné bolesti svalů či kloubů.

Jak si zvyknout na lyže? 

Dříve než se vrhnou dolů z prvního kopečku, měly by si děti na lyže trošku zvyknout. Zkuste s nimi proto na lyžích prvně udělat pár krůčků. Pokud se děti s lyžemi sžijí už na rovině, budou na svahu jistější a obratnější.

Spoustu skvělých tipů najdete v tomto videu s profesionální lyžařkou Klárou Křížovou.

Výběr článků

Načítám