Hlavní obsah

Oslavte Den sv. Patrika s Guinnessem po celé České republice

Novinky, Pivovary Staropramen s.r.o.

Den svatého Patrika každoročně připadá na výročí jeho předpokládaného úmrtí, tedy 17. března. Synonymem tohoto nejvýznamnějšího irského národního svátku je i pivo Guinness. Tradice oslavování zmíněné události pitím Guinnessu sahá až do roku 1759. Čepovaný Guinness si letos můžete vychutnat v podnicích po celé ČR, ale i v samotném centru Prahy.

Foto: Pivovary Staropramen s.r.o.

Irský národní svátek můžete s Guinnesem oslavit v podnicích v centru Prahy.

Článek

S Guinnessem se Den sv. Patrika slaví po celém světě. The Irish Times Bar, Durty Nelly´s Irish Pub, The Dubliner Irish Pub, The James Joyce, Caffrey's Irish Bar a Rocky O´Reilleys. Přesně to jsou místa v městské části Praha 1, kde se bude s Guinnessem Den sv. Patrika oslavovat nejvíc. Česko však nebude zdaleka jedinou zemí, kde si s touto značkou piva lidé tohoto irského patrona připomenou. Bujaré oslavy si s Guinnessem milovníci chmelového nápoje užijí v dalších 150 zemích. V tuzemsku si pivaři si přijdou na své i mimo Den sv. Patrika, společnost Molson Coors zde totiž běžně prodává druhy Guinness Draught a Guinness Original/Extra Stout.

Maewyn z Británie

Svatý Patrik nepocházel z Irska a jeho jméno původně nebylo Patrik, na přelomu 4. a 5. století se totiž v Británii narodil jako Maewyn Succat. Přestože pocházel ze vznešené velšské rodiny, v bohatství svůj život rozhodně neprožil. Ve svých šestnácti letech byl unesen irskými nájezdníky, kteří ho v dalších šesti letech drželi v otroctví. Po svém útěku ze zajetí se stal knězem a přijal jméno Patricius. Do Irska se však později znovu vrátil a strávil zde několik desetiletí konvertováním občanů ke křesťanství.

Hadi, třílístek a zelená

Postava tohoto duchovního je obklopena množstvím legend. Některé říkají, že dokázal vzkřísil zemřelé, jiné o Patrikovi mluví jako o člověku, který z Irska dokázal vyhnat všechny hady. Do současnosti se však nedochovaly žádné důkazy o tom, že by v Irsku v době jeho života tento typ plazů žil. S jistotou však můžeme říct, že se symbolem Dne sv. Patrika stal jetelový trojlístek. Svatý Patrik na něm totiž lidem popisoval princip Nejsvětější Trojice, čímž se „nošení zelené“ stalo vyjádřením své víry.

Pivo s tradicí

Otcem tmavého nasládlého piva Guinness je podnikatel Arthur Guinness. Právě on začal s výrobou tohoto alkoholického nápoje v malém pivovaru St. James's Gate v roce 1759. V současnosti je Guinness spojený hlavně se Dnem sv. Patrika. I když se jedná o svátek, který má oslavovat patrona Irska, mnoho tradic spojených s tímto dnem se zrodilo v USA, jelikož je právě Amerika už po staletí domovem mnoha irských emigrantů. Právě oni zde začali svého patrona uctívat oslavami vším irským už na začátku 17. století. Každoročně se tak v den tohoto svátku zkonzumuje o stovky procent více Guinnessu, něž je tomu v jiné dny. Dohromady je to jen 17. března okolo 13 000 000 pint. A to už je pořádné množství.

Foto: Pivovary Staropramen s.r.o.

Guinness v centru Prahy: The Irish Times Bar, Durty Nelly´s Irish Pub, The Dubliner Irish Pub, The James Joyce, Caffrey's Irish Bar a Rocky O´Reilleys

Výběr článků

Načítám