Hlavní obsah

Exotika a na východě? S National Geographlic snadno

Komerční článekVltava Labe Media

Už třicet let máme otevřené dveře do světa a řada českých cestovatelů toho dokáže využít. Našince tak můžete potkat prakticky na všech místech světa. Exotika tak trochu ztrácí svůj původní nádech, protože nikdy nebyla naše planeta tak snadno dostupná. Řekněte sami, připadne vám dnes exotické, když vám někdo vypráví, jak cestoval po Bali?

Foto: Vltava Labe Media

Věděli jste, že touto nenápadnou ulicí v centru Tbilisi, která je dnes doménou restaurací, kdysi vedla Hedvábná stezka?

Článek

Ke slovu tak přicházejí místa, o nichž jsme si kdysi mysleli, že jsou pro nás nezajímavá (třeba proto, že byla součástí bývalého východního bloku), ale dnes s překvapením zjišťujeme, že mohou nabídnout neotřelé poznání. O které zemi může být třeba řeč? O Gruzii.

Tato nevelká země pod kavkazskými vrcholy se za posledních několik let dokázala významně emancipovat, setřásla ze sebe šedivost sovětských časů a je jedním z míst, která mohou zaujmout všechny cestovatele milující aktivní pohyb, nedotčenou přírodu, horské scenérie, starobylou historii, turismem nezkažené místní obyvatele a v neposlední řadě i pestrou gastronomii včetně pro nás neobvyklé vinařské kultury.

Foto: Vltava Labe Media

V centru hlavního města Tbilisi je řada pitoreskních zákoutí – tyto schody vedou k přírodnímu vodopádu přímo uprostřed gruzínské metropole.

Zajímavá gastronomie

K dobrým zprávám může přispět i to, že Gruzie je nyní pohodlně přístupná i díky přímým a cenově dostupným letům z Prahy. Totéž platí i o cenách přímo na místě. Chcete-li například vyrazit na túru do hor a chcete tam pobýt několik dní, nemusíte s sebou vláčet zásoby energetických tyčinek, ale stačí si koupit v kterékoli vesnici místní specialitu – čurčchelu – jakousi ovocnou klobásu ze ztuhlé vinné šťávy a ořechů. Za zhruba deset korun tak získáte chutnou zásobu energie na celý den…

Foto: Vltava Labe Media

Typický pohled do „supermarketu“ v gruzínské vesnici. Vévodí domácí zemědělská produkce a oblíbená čurčchela – to jsou ty zavěšené „klobásy“.

Netradiční zpracování vinné révy

Pokud máte rádi víno, zkuste navštívit východní oblast Gruzie, kde se zdejší víno vyrábí metodou „kvevri“ – nejstarší známý postup zpracování vinné révy starý přes osm tisíc let! Do hliněných nádob zakopaných do země putují celé části révy a zde pracují bez přídavku jakékoli chemie. Výsledkem je „jantarové“ víno, v našich zeměpisných šířkách se výsledný produkt podobá oranžovému vínu – současnému vinařskému hitu.

Foto: Vltava Labe Media

Zakryté otvory v zemi ukrývají jedno z největších bohatství Gruzie – v hliněných nádobách kvevri zraje místní přírodní víno.

Přestože Gruzie patří k nejstarším křesťanským zemím světa a s její pohnutou historií se můžete setkat doslova na každém kroku – včetně památek v hlavním městě Tbilisi, dnes se velmi sebevědomě dívá do budoucnosti. Jen málokdy setkáte s azbukou, mladí lidé se povinně učí anglicky, takže domluva je zde poměrně jednoduchá – a to i pro starší ročníky, kteří si zase mohou vypomoci ruštinou.

Do Gruzie i na lyže

Pro některé návštěvníky může být lákadlem i dostupné lyžování. Za zlomkové ceny skipassů (ve srovnání s alpskými, ale i tuzemskými středisky) mají milovníci zimních sportů k dispozici rozsáhlé a poloprázdné sjezdovky, záruku bohaté sněhové nadílky, takže si můžete zaletět do Gruzie zalyžovat i na prodloužený víkend!

Foto: Vltava Labe Media

National Geographic

Zajímají vás další poutavé články o cestování, dobrodružstvích nebo vědeckých objevech? Předplaťte si časopis National Geographic na www.predplatneng.cz a vyberte si originální dárek!

Výběr článků

Načítám