Hlavní obsah

Dodavatel poslední instance: E.ON se postará o dodávky elektrické energie domácnostem v pěti krajích

Na českém trhu s energiemi nastala nestandardní situace. Jeden z velkých dodavatelů energií Bohemia Energy oznámil, že nadále nedokáže zajistit dodávky energií pro své klienty a ti se ocitli v nejistotě. Bát se nemusí. Dodávky energií zákazníkům zajistí pětice dodavatelů poslední instance. E.ON se postará o klienty na distribučním území EG.D.

Foto: E.ON

E.ON

Článek

Jedním z nejčastěji skloňovaných slov ve spojení s dodávkami energií je v posledních dnech institut dodavatele poslední instance (DPI). Ten chrání zákazníky a zajistí jim možnost odebírat energie bez přerušení dodávek v situaci, jaká nastala v minulém týdnu, kdy jeden z velkých dodavatelů oznámil, že nedokáže zajistit dodávky pro své klienty. Ti se nemusí obávat, že zůstanou bez elektřiny nebo plynu. Tuzemská legislativa je dobře nastavená a díky institutu DPI je o každého zákazníka postaráno. V aktuální situaci je důležité zachovat klid a nepanikařit, tito klienti nemusí aktivně vůbec nic dělat, dodavatelé se jim sami ozvou.

Foto: E.ON

E.ON

Jak funguje dodavatel poslední instance?

„Dodavatelé poslední instance jsou tu proto, aby zákazníci nezůstali bez dodávek energií, ať už se na trhu děje cokoli. My děláme v E.ONu maximum pro to, aby k nám noví klienti, kteří kvůli selhání svého dosavadního dodavatele musí využít institutu dodavatele poslední instance, přešli hladce a bez problémů,“ říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva E.ON Energie.

E.ON patří k jednomu z pěti dodavatelů poslední instance. Toho si zákazník nevybírá sám, ale je mu přidělen v souladu s legislativou, a to podle distribučního území, na kterém se nachází dotčené odběrné místo. E.ON tak bude dodávat energie odběratelům, kteří jsou na distribučním území společnosti EG.D. Pro elektřinu je to území Jihomoravského a Jihočeského kraje a kraje Vysočina, částečně pak ve Zlínském a Olomouckém kraji, a u plynu jde o Jihočeský kraj a okres Pelhřimov. „Tito klienti nemusí vůbec nic dělat, v těchto dnech už jsou na cestě k nim dopisy se všemi důležitými informacemi. Chtěli bychom zákazníky požádat, aby byli trpěliví a nevolali nám na již beztak velmi přetížené linky. Víme o vás a postaráme se o vás v co nejkratším možném termínu,“ vysvětluje Jan Zápotočný.

Dodávku elektřiny a plynu dodavatel poslední instance může zajišťovat nejdéle šest měsíců od jejího zahájení v tomto režimu. Kdykoliv během této doby si ale lidé mohou vybrat nového dodavatele podle svého uvážení.

„Je třeba počítat s tím, že ceny budou reflektovat současné dění na trhu, protože pro nové klienty, kteří k nám přicházejí v rámci institutu DPI, musíme elektřinu a plyn nakoupit na trhu za aktuální ceny, které jsou bohužel vysoké. My určitě plánujeme klienty, pro které jsme dodavatelem poslední instance, oslovit brzy s akviziční nabídkou a nabídnout jim možnost u nás zůstat jako u standardního dodavatele i pro další období,“ říká Jan Zápotočný.

Výběr článků

Načítám