Hlavní obsah

Češi znovu cestují. V zahraničí nejraději platíme kartou a mobilem

Novinky, Visa Europe Services Inc., organizační složka

Po covidovém útlumu Češi začínají znovu cestovat. Studie společnosti Visa ukázala, že pobyt v zahraničí plánuje více než 60 % z nich. Na cestách si oblíbili bezhotovostní platby a hotovost pomalu opouštějí.

Foto: Visa Europe Services Inc., organizační složka

Plaťte v zahraniční kartou Visa, chytrými hodinkami nebo mobilem a ušetřete si starosti

Článek

Čechům se v letošním roce vrací chuť cestovat do zahraničí. Pobyt v cizině letos plánuje 66 % z nich. V oblibě jsou především delší dovolené, s kratším víkendovým výletem se spokojí pouze 12 % Čechů. Vyplývá to ze studie Travel and Payment Intentions z roku 2022 vypracované společností Visa. Studie pokrývá osm evropských trhů včetně Česka.

Není překvapením, že mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů patří Chorvatsko (33 %). Následuje Řecko (27 %), Itálie (23 %) či Španělsko (20 %). „Turisté ale proudí i opačným směrem. Láká je především Praha, která patří mezi nejpopulárnější evropská města pro Poláky, Slováky, Maďary či Chorvaty. Velké množství Slováků si Česko díky jeho geografické i kulturní blízkosti oblíbilo také pro delší letní dovolené,“ komentuje výsledky studie Petr Polák, výkonný ředitel Visa pro Česko.

Čeští turisté patří mezi nejspořivější

Ačkoli by se z výsledků mohlo zdát, že cestovní ruch vesele kvete a ekonomická krize jako by nebyla, neznamená to, že čeští dovolenkáři na peníze nehledí. S průměrným obnosem 40 euro na den jsou vůbec nejspořivější ze všech zkoumaných zemí. Vyšší útratu mají i Rumuni nebo Bulhaři (49 euro/den).

Místo směnáren bezhotovostní platby

Z výsledků průzkumu je patrné, že lidé už nechtějí jezdit do zahraničí s peněženkami naditými cizí měnou. 3 z 5 Čechů naopak uvádějí, že na cestách nejčastěji používají bezhotovostní platby kartou, chytrým telefonem nebo hodinkami. Oceňují na nich zejména rychlost, pohodlí a bezpečí. Hotovost se v zahraničí pro většinu lidí stává pouze záložním řešením pro případ, že někde karty nepřijímají.

Platební tipy pro cestovatele od společnosti Visa

Plaťte po celém světě 

S kartami Visa můžete snadno platit na více než 100 milionech míst ve více než 200 zemích po celém světě – všude tam, kde vidíte symbol Visa.

Dobré kurzy

Používáním Visa karty při placení v zahraničí můžete získat výhodnější kurzy v porovnání s nákupem lokální měny ve směnárně.

Bezpečí

Platby s Visa v zahraničí využívají stejných nejmodernějších technologií pro ochranu před podvody jako doma.

Pohodlí

Cestování s kartou je jednoduché a pohodlné. Na bezproblémové Visa platby se můžete vždy spolehnout.

Nezapomeňte na benefity

Visa, ale i jednotlivé banky, nabízí pro různé lokality benefity, kterých můžete využít a své cestování si tak zpříjemnit. Může se jednat například o vstup zdarma do letištního salónku v Praze nebo výhody při ubytování v rámci služby Amazing Places.

Více zajímavých novinek ze světa Visa najdete na našem blogu

Foto: Visa Europe Services Inc., organizační složka

Mezi Čechy je i letos nejoblíbenější zahraniční destinací Chorvatsko, následované Řeckem a Itálií se Španělskem

Výběr článků

Načítám