Hlavní obsah

Budoucností internetu jsou optická vlákna. Jejich neomezenou kapacitu firmy teprve docení, říká expert Quantcomu Jiří Prudík

Novinky, Quantcom

Rozkopané chodníky i silnice jsou v Česku všudypřítomné. Tu je třeba silnější vedení elektřiny, jinde se mění rozvody plynu. Infrastruktura se neustále přizpůsobuje rozvoji společnosti.

Foto: Quantcom

Úvodní foto

Článek

„Jiné sítě obvykle stavíte pořád znova, to se nás netýká. My jsme před 20 lety položili první optický kabel v plastové chráničce, koupili jsme ten nejlepší, a optická vlákna v něm ještě nepoznala vrchol svojí kapacity,“ říká Jiří Prudík, vedoucí týmu regionálních metropolitních optických sítí ve společnosti Quantcom.

Česká firma, která je telekomunikačním operátorem specializovaným na firemní zákazníky, patří mezi čtyři největší tuzemské vlastníky optických sítí. Ty považuje za technologii, která díky své kapacitě, spolehlivosti, prostorové i provozní úspornosti nemá v přenosu dat konkurenci. Optický kabel uložený bezpečně v zemi tam vydrží desetiletí a přenosová kapacita jednoho vlákna, které informace přenáší ve formě světla, může dosahovat až stovek milionů megabitů za sekundu. Takových vláken o síle vlasu lze do jednoho kabelu uložit spoustu. „Technologie se rozvíjí a umožňuje přepravovat větší a větší objemy dat. Strop prakticky neexistuje,“ říká Prudík.

Sám má velké zkušenosti s budováním infrastruktury pro přenos dat v druhém největším českém městě Brně a řadí tuto síť mezi firemní zlato. Už od počátku totiž vznikala jako optická. „Na začátku, v prvních letech nového milénia, měla hlavní páteřní trasa kolem 30 kilometrů, dnes máme ve městě přes 250 kilometrů zemních tras a více než 500 kilometrů optických kabelů. Ty jsou základem připojení pro všechna datacentra, administrativní a byznyscentra, technologické a průmyslové parky, na našich páteřích fungují mobilní operátoři nebo operátoři, kteří si budují lokální sítě pro domácnosti,“ vypočítává Jiří Prudík.

Kombinace promyšleně budované optické sítě a zkušeného týmu je podle něj velkou konkurenční výhodou. „Příklad, kde na nás dnes nikdo nemá, zní následovně: firma, která sídlí v nějakém brněnském byznyscentru, přestěhuje výrobu do místního průmyslového parku a v rámci jednotek dní potřebuje datové propojení optikou mezi svou administrativou a desítky kilometrů vzdálenou výrobní halou. My to umíme zajistit,“ říká Jiří Prudík.

Mobilní 5G sítě nebo satelitní internet nepovažuje expert Quantcomu za konkurenci, spíše za řešení pro specifické potřeby. „Bezdrátový signál se vždy dělí mezi uživatele a s jejich rostoucím počtem kapacita jednotlivého připojení slábne, zatímco když jste připojeni optickým kabelem, otevírá se vám informační tunel s nekonečnou kapacitou do celého světa,“ srovnává Jiří Prudík.

Celý článek najdete na našem Blogu Q.cz

Výběr článků

Načítám