Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Voliči se obrátili proti Trumpovi – Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donald Trump neobhájil post prezidenta. Je to poprvé za čtvrtstoletí, kdy šéf Bílého domu musí po prvním termínu odejít, naposled se to stalo v roce 1992 Georgi Bushovi staršímu. Vítěz Joe Biden však nebude v lehké situaci, vyhrál celkem těsně, země je rozdělená a mnozí ho volili jako menší zlo, aby se Trump nestal podruhé prezidentem.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Trumpovi nepomohla ani sázka na konzervativní křesťany, kdy těsně před volbami narychlo prosadil do Nejvyššího soudu konzervativní křesťanku Amy Coneyovou Barrettovou a Spojené státy přistoupily k obskurní mezinárodní alianci proti potratům. Letos nezabrala barnumská hesla o velké Americe nebo halasné sliby, že vakcína bude do voleb, i když experti varovali, že to není možné. Trpělivost přetekla, skoro čtvrt milionů obětí pandemie je v USA příliš, i když nakonec pandemie nehrála až takovou roli, jak si demokraté mysleli.

Voliči za této situace dali přednost klidné síle, která vážnost koronaviru nezpochybňuje, před mužem, který přichází s nepodloženými zázračnými řešeními v podobě neschválených neúčinných léků. Odmítli muže, autoritáře, který dělal unáhlená rozhodnutí a měnil priority ze dne na den. Trumpovi se nepodařilo postavit ani halasně prosazovanou zeď na hranicích s Mexikem ani zrušit Obamacare a jeho celní válka s Čínou obyčejným Američanům mnoho nepomohla. Sice se mu podařilo stáhnout ze zahraničí tisíce amerických vojáků, ale to zůstalo ve stínu aktuálního dění.

Afroamerické a hispánské voliče odradilo jeho neustále koketování s nejrůznějšími bělošskými vlastenci, kteří mnohdy neskrývali své rasistické názory. Ani náhlé obraty jako v případě Severní Koreje, kdy se z vysmívaného diktátora Kim Čong-una stal málem nejlepší kamarád, nebo narychlo vydávané prezidentské dekrety, které pak rušily soudy, autoritářskému Trumpovi popularitu nezvýšily, protože ve skutečnosti nic nepřinesly, a nevedly voliče k tomu, aby si mysleli, že on je ten pravý, kdo má stát v jejich čele v době zdravotní krize, na kterou chtě nechtě naváže krize ekonomická.

Za Bidena je bude čekat návrat k tradiční – byť neoblíbené  – washingtonské politice zákulisních jednání a hledání kompromisů bez nečekaných zvratů, k té politice, kterou před čtyřmi lety odmítli. Bývalý Obamův viceprezident však nebude v jednoduché situaci také proto, že mnozí ho vybírali jako menší zlo. V kapse přitom nemá žádná kouzelná řešení na zvládnutí obou krizí. Může nabídnout jen onu pověstnou krev, pot a slzy spolu s vyššími daněmi, ovšem bez churchillovské síly a charismatu. Navíc mu může docházet energie, je ještě starší než Trump, do Bílého domu nastoupí v 78 letech.

Záležet bude hodně na tom, jak silný má okolo sebe tým, pomoci mu může, že demokraté zřejmě udrželi Sněmovnu reprezentantů.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Pro Evropu je však vítězství Bidena příslibem zlepšení transatlantických vazeb, což je důležité v neklidné politické situaci, kterou mohou někteří chtít zneužít. Už nebude hrozit zpochybňování článku pět NATO, který garantuje pomoc aliance napadené zemi, výpady proti EU ani snaha upřednostňovat některé evropské země na úkor jiných, a tak oslabovat demokratickou Evropu. Také se dá očekávat větší ochota USA jednat s Ruskem o odzbrojení, protože svět bez smluv omezujících jaderné a strategické zbraně není bezpečnější, i když taky je otázka, jak se k tomu postaví Kreml.

Reklama

Výběr článků

Načítám